HomevestiSljedeća biskupska sinoda održat će se 2022. godine

Sljedeća biskupska sinoda održat će se 2022. godine

U jesen za dvije godine održat će se XVI. redovna biskupska sinoda. Papa Franjo je to odlučio na sastanku Glavnoga tajništva Biskupske sinode, te su mu predložene tri moguće teme

Sljedeća je redovna opća skupština Sinode biskupa zakazana za jesen 2022. godine, kako bi se zajamčilo što veće sudjelovanje cijele Crkve u pripremi i održavanju događaja. Odlučio je to papa Franjo, predsjedajući 6. februara popodnevnom zasjedanju prvoga sastanka XV. redovnog vijeća Glavnoga tajništva Biskupske sinode – objavilo je Tajništvo.

 

Teme na dnevnom redu

Zasjedanje vijeća organizirano je kako bi Svetom Ocu predložilo moguće teme za XVI. redovnu opću skupštinu, te kako bi se razmotrili drugi sadržaji, poput onoga što je učinjeno nakon Sinode o mladima iz 2018. godine, kao i odjeka apostolske pobudnice ‘Christus vivit’.

 

Briga o migrantima

Papi su predstavljene tri moguće teme koje je prihvatio u vidiku konačne odluke o temi sinode – stoji u priopćenju Glavnoga tajništva. Tijekom spomenute poslijepodnevne rasprave proizišla je također potreba da se hitno izrazi solidarnost s braćom i sestrama koji su primorani emigrirati.

 

Rezultati savjetovanja

Na početku sastanka glavni tajnik, kardinal Lorenzo Baldisseri, izvijestio je kako je, slijedom imenovanja kardinala Luisa Antonia Taglea pročelnikom Zbora za evangelizaciju naroda, novim članom Redovnoga vijeća postao kardinal Joseph Coutts, nadbiskup Karachija u Pakistanu. Taj je sinodski otac iz Azije dobio najviše glasova – stoji u priopćenju.

Kardinal Baldisseri je potom prikazao rezultate savjetovanja Glavnoga tajništva o temama predloženima za sljedeću sinodu, nakon uključivanja, tijekom 2019. godine, biskupskih konferencija, Sinodā katoličkih Istočnih Crkvi sui iuris, dikasterijā Rimske kurije i Unije generalnih poglavara. Dan poslije, kardinal Kevin Joseph Farrell, pročelnik Dikasterija za laike, obitelj i život, govorio je o postsinodskim aktivnostima koje Odjel za mlade ostvaruje kako bi potaknuo primjenu apostolske pobudnice ‘Christus vivit’.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: