Homelokalne vestiSlužbe i tela zajedničke odgovornosti

Službe i tela zajedničke odgovornosti

Poslednji studijski dan, četvrti u nizu, u okviru Prve biskupijske sinode održan je 26. novembra 2016. u dvorani Župe Krista Kralja. Predavanju održanom tom prilikom prisustvovali su Poverenstvo Prve sinode, članovi komisija i predstavnici župnih ekonomskih i pastoralnih veća.

Četvrti studijski dan započeo je svečanom svetom misom u Crkvi Krista Kralja, koju je predvodio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju mons. Ivana Ćurića, generalnog vikara Đakovačko-osječke nadbiskupije, generalnog vikara, kancelara i generalnog sekretara Sinode Beogradske nadbiskupije don Aleksandra Kovačevića i drugih svećenika. Posle mise održano je predavanje pod naslovom: »Ustrojstvo crkvene zajednice; službe i tijela suodgovornosti«. Predavač mons. Ivan Ćurić želeo je sistematski da prikaže službe koje postoje u njegovoj nadbiskupiji u Slavoniji, da prenese njihov rad i izazove s kojima se susreću i s kojima su se sretali pre deset godina dok su se pripremali za biskupijsku sinodu u Đakovu. Beogradska nadbiskupija ne može da se uporedi s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom, međutim, mons. Ćurić je primetio da uprkos brojčano maloj Nadbiskupiji, postoji živa zajednica koja se angažuje na mnogim poljima. Podržao nas je u tome da nastojimo redovno da održavamo i razvijamo ekonomska i pastoralna veća koja odnedavno postoje u gotovo svim župama Nadbiskupije. Caritas Nadbiskupije je, međutim, delatnost koja funkcioniše veoma dobro i u stalnom je razvoju preko mnogih nacionalnih i međunarodnih projekata.

Posle završenog ciklusa studijskih dana, od iduće godine čeka nas konkretan rad u različitim komisijama Biskupijske sinode. Ovogodišnja predavanja doprineće, bez sumnje, otvorenijem pristupu u radu komisija, a verujemo i nadahnuću Duha Svetoga.

(kmc)

FOLLOW US ON: