HomevestiSomalija: Nema izbora, a zemlja je rastrgana

Somalija: Nema izbora, a zemlja je rastrgana

U Somaliji su četvrti put za redom pomaknuti predsjednički izbori. Naime, izbori su se trebali održati 28. decembra ove godine, ali su otkazani i trebali bi se održati 24. januara 2017. godine, makar to još nije službeno potvrđeno. Razlog odgode je taj što se u Somaliji ne bira izravno, već predstavnici klanova određuju birače koji pak biraju članove parlamenta. Ujedno je trebao biti izabran i predsjednik. Izbori su se odvijali kaotično, trajali su duže nego što je predviđeno te se uvijek iznova otkrivalo nepravilnosti, tako da je nova odgoda bila neizbježna.

„Zemlja je rastrgana“ – kazao je Giorgio Bertin, biskup Džibutija i apostolski upravitelj Mogadishua. Iako neki dijelovi zemlje mogu sami sobom upravljati, praktički ne postoji država, a „Somalijci trebaju vlast koja će služiti općem dobru“, rekao je biskup. Nažalost, takva vlast nije na vidiku. Godine 1991. je s vlasti srušen diktator Siad Barre, a otad u zemlji nema mira i uvijek iznova dolazi do strašnog nasilja. U zemlji nema uprave, a korupcija uništava politički proces izbora. „Mene ne čudi što su izbori ponovno odgođeni“, kazao je biskup Bertin te nastavio: „Kako se u ovakvoj situaciji, u ovoj slomljenoj zemlji, kojom haraju islamističke skupine poput al-Shababa, a u nekim dijelovima i ISIL, mogu održati izbori?“

Unatoč svemu biskup Džibutija inzistira da su ovakvi kaotični izbori bolji od alternative – od ništa. „Ponekad nemamo opciju birati između dobra i zla, već nam jedino preostaje birati između većeg i manjeg zla. U Somaliji ne postoji političko vodstvo koje doista želi služiti narodu. Ovdje žive milijuni kojima prijeti glad. Moramo uperiti prst i na međunarodnu zajednicu jer mnoge sile koje djeluju u Somaliji slijede vlastite planove, umjesto da pomognu Somalijcima nadići podjele. Kao Crkva nastavljamo pomagati ovdašnjem stanovništvu, također i putem Caritasa kao i mnogih drugih organizacija. Rekao bih da se ne smijemo dati potpuno obeshrabriti s obzirom na sve te frustracije“, zaključio je biskup Giorgio Bertin.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: