HomevestiSprovod kardinala Paola Sardija. Kard. Bertone: Učitelj moralne teologije

Sprovod kardinala Paola Sardija. Kard. Bertone: Učitelj moralne teologije

Na slici: Papa Franjo na pogrebnoj misi za blagopokojnoga kardinala Paola Sardija; Vatikan, 15. jula 2019.  (Vatican Media)

Kardinal Tarcisio Bertone, nekadašnji državni tajnik, predvodio je u bazilici svetoga Petra pogrebnu misu za kardinala Sardija, preminuloga 13. jula u 85. godini života, te posebno spomenuo njegovu suradnju u pripremi dokumenata i govora svetoga Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Kardinal Paolo Sardi bio je učitelj moralne teologije, koji je pridonio oblikovanju i širenju moralnoga učiteljstva pape svetoga Ivana Pavla II. – tim se riječima kardinal Tarcisio Bertone, bivši državni tajnik, spomenuo 84-godišnjega kardinala koji je 13. jula preminuo u Rimu, u propovijedi na pogrebnoj misi slavljenoj danas prijepodne u bazilici svetoga Petra. Na kraju mise papa Franjo se pridružio celebrantima te predvodio obred tijekom kojega se oprostio od pokojnoga kardinala i u molitvi Bogu preporučio njegovu dušu (Commendatio i Valedictio).

 

Surađivao i u sastavljanju enciklike „Veritatis splendor“

Kardinal Bertone je istaknuo da je blagopokojni kardinal Sardi, ušavši u Državno tajništvo 1976., od 1990. godine koordinirao ured koji surađuje s papom u sastavljanju dokumenata i govorā. Obavljajući tu dužnost surađivao je također u pripremi enciklike „Veritatis splendor“, iz 1993. godine, istaknutog dokumenta iz papinstva svetoga Ivana Pavla II., koji je vječno aktualan, i koji je kardinal Sardi prikazao i objasnio u prigodi brojnih susreta s vjernicima, pokazujući da se pojmovi ‘istina’, ‘sloboda’, ‘savjest’, i ‘zakon’, mogu potpuno razumjeti samo unutar kršćanskoga obzora.

 

Knjiga „Pobačaj jučer i danas“

Kardinal Bertone je potom posebno spomenuo poniznost i čestitost blagopokojnoga kardinala, koje je naslijedio od roditelja, kao i objavljivanje, 1975. godine, knjige naslovljene „Pobačaj jučer i danas“, koja prikazuje razvoj katoličke misli o tom osjetljivom pitanju. Riječ je o bitnoj knjizi – objasnio je kardinal Bertone – posebno u kontekstu velike rasprave koja se tih godina vodila u talijanskom društvu. Osim toga, blagopokojni je kardinal, učenik Pavla VI., dužnosti u Državnom tajništvu, povezivao s pastoralnom službom. Posebno je veliko sudjelovanje bilo na misi koju je, sve do odlaska u bolnicu, svakoga jutra služio u vatikanskoj bazilici, na oltaru gdje je pokopan papa Ivan XXIII…

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: