HomeNadbiskupovi govoriŠto Duh govori svojoj Crkvi Beogradskoj?

Što Duh govori svojoj Crkvi Beogradskoj?

Druga korizmena nedjelja – 17. mart 2019.

 

Kratko pastirsko pismo

Što Duh govori svojoj Crkvi Beogradskoj?

 

Predraga braćo župnici i svi dragi svećenici i redovnici! Drage časne sestre te braćo i sestre u posebnom posvećenom životu! Dragi svi vjernici i katekumeni Beogradske nadbiskupije! Milost i mir sa svima Vama!

 

Prošle smo nedjelje s velikom ljubavlju zajedno zakoračili u korizmeno vrijeme – vrijeme posta, molitve i dobrih djela; ove pak druge nedjelje korizme velikom pažnjom osluškujemo što nam Bog posebno govori u ovim povijesnim trenutcima.

 

Papin posjet Skopju, cijeloj Sjevernoj Makedoniji, u utorak 7. maja ove godine

Braćo i sestre, to znači da su oči cijele zemaljske, ali i nebeske Crkve usmjerene u taj kraj zemlje, gdje je Božje stado Katoličke Crkve malo, ali je njihova povijest dugačka i to od samih „apostolskih vremena“: „Dođi i pomozi nam!“, molio je Makedonac apostola Pavla što je on to odmah i učinio. Danas taj gas molitve čuje čitavo kršćanstvo, a – nadam se – i svi odgovorni ovoga svijeta. Ali prije svega trebamo to čuti mi, prvi susjedi Crkve u Makedoniji! Želimo u Skopju srdačno pozdraviti svetog oca papu Franju, koji tako gori u evanđeoskoj ljubavi prema svima malenima i ograničenima. Želimo ići njemu u susret svi vjernici naše Nadbiskupije, osobito sve obitelji. Mi ćemo ovaj puta ponoviti: „Sveti oče, dođi i pomozi nam, pomozi nam da budemo kao Crkva vjerni; da kao Crkva rastemo i napredujemo i da po dobrom sinodalnom putu stvarno postanemo Božja obitelj – po uzoru na odnose u Presvetom Trojstvu.

Za Beogradski dekanat odgovoran organizator hodočašća je prečasni otac Lojze Letonja, a za NIški dekanat prečasni gospodin Marko Trošt. Vjernici prijavite se odmah po svojim župama, a vaši će se župnici dogovoriti s organizatorima. Radosni smo da beogradski dekan fra Ilija Alandžak pomaže kao ceremonijar na tom povijesnom događaju. Sveta Euharistija u centru Skopja kao i ostali susreti neka nas povežu u jedno.

 

Prva Sinoda Beogradske nadbiskupije

Kao zajednica Nadbiskupije ulazimo u presudnu fazu naše Sinode: usuglašavanje svih pojedinaca i svih zajednica čitave nadbiskupijske zajednice u onome što nam Sveti Duh govori ovdje i sada. Živimo u posebnim vremenima i posve novim uvjetima. Samo ako dozvolimo Duhu Svetome da nas sve usuglasi, postat ćemo, unatoč svim razlikama, „jedno srce i jedna duša“. Tako ćemo moći svjedočiti za Boga i biti oruđe Božje ljubavi u ovom vremenu.

Ne daj Bože, braćo i sestre, da bi se tko od nas oglušio na ovaj gorući poziv Božje Ljubavi i onemogućio djela Božjeg milosrđa po nama! Zato, svakoga dana na svetoj misi zazivajmo snagu s visine da nas prosvijetli, obnovi i sjedini. Rado molimo svaki dan krunicu po tim nakanama i razmatrajmo Križni put. Svaka naša zajednica sa nestrpljivošću će čekati dolazak odgovornih delegata za Sinodu da bi u zajedničkim traženjima svih nas što bolje odgovorili Božjem Duhu.

 

Tjedan za život

Braćo i sestre, već desetljećima slušamo tolike pozive na uništavanje života. Licemjerno današnje društvo naučava da je sloboda u tome da možemo ubijati tek započete živote. Nevjerojatne su strašne zablude u gledanju na život, a istovremeno svi smo nezadovoljni jer nam nije lijepo. Mirno možemo ustvrditi da smo se kao ljudi današnjice našli u slijepoj ulici.

Zato određujem da od ove 2019. godine dalje slavimo u vremenu od sv. Josipa 19. marta pa do svetkovine Blagovijesti 25. marta „Tjedan za život“. U to vrijeme ćemo svi razmišljati o sudbonosnosti ovih pitanja; želimo zajedno pokrenuti nov odnos do svetinje obitelji i braka i to pripremom mladih na tu tajnu braka. Nju nije porušio niti istočni grijeh niti opći potop. Isus je pak stvarnost bračnog života podigao na razinu sakramenta i sam je postao čovjekom rodivši se u ljudskoj obitelji. Samo autentične obitelji garantiraju budućnost.

U tim ćemo se danima posebnom molitvom sv. Ivana Pavla II. obraćati Bogu i moliti se Svetoj Obitelji da i među nama procvjeta pravi obiteljski život. U subotu, 13. aprila ove godine u Beogradu će biti i prvi susret svih parova koji se pripremaju na brak. Sve vas braćo i sestre pozivam da velikom ljubavlju podržite ovaj susret. Okrunit ćemo ovo naše zauzimanje za život upravo hodočašćem u Skopje, gdje je sv. Terezija iz Kalkute rođena i svojim je odgovorom na dar života proslavila svoju domovinu.

Predragi! Ovi hitni pozivi pružaju nam veliku priliku da osnažimo milost korizmenog vremena i tako se osposobimo za dostojno slavlje Uskrsa. S tom vas željom blagoslivljam u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

 

+ Stanislav Hočevar,

beogradski nadbiskup i metropolit

FOLLOW US ON: