HomevestiStotine tisuća vjernika u procesiji u Manili

Stotine tisuća vjernika u procesiji u Manili

Na slici: Procesija s kipom Isusa u Manili  (AFP or licensors)

Danas je rijeka ljudi prošla ulicama Manile u znak pobožnosti prema kipu Crnog Nazarećanina, drvenoj skulpturi Isusa Krista u prirodnoj veličini, koji je prikazan kako kleči na jednom koljenu pod težinom križa

Kip Isusa Krista, poznat pod imenom Crni Nazarećanin, 1606. godine su iz Meksika na Filipine donijeli misionari augustinci. Smatraju ga čudotvornim zbog toga što je ostao neoštećen u požaru koji je izbio na brodu kojim je dopremljen i koji je najvjerojatnije uzrok njegove crne boje.

Procesija tri puta godišnje

Procesija sa spomenutim kipom, koji prikazuje Isusa Krista sa križem na ramenu, održava se u Manili tri puta godišnje: na Veliki petak, na Staru godinu i 9. januara. Današnja je procesija spomen na događaj iz 1787. godine, kada je kip iz prvotnoga svetišta prenesen u manju baziliku Crnoga Nazarećanina u četvrti Quiapo, i najposjećenija je od te tri, te je jedna od najvećih vjerskih procesija na svijetu. Procjenjuje se da je danas u njoj sudjelovalo više stotina tisuća vjernika.

Tijekom procesije, koja traje oko 20 sati, kip se vuče konopima na postolju bez kotača duž rute duge oko 6,5 km. Vjernici u procesiji najčešće sudjeluju bosonogi, nastoje se što više približiti kipu i penju se jedni drugima na ramena kako bi ga dotakli.

Papa Inocent X. priznao je 1650. godine Bratstvo Isusa Nazarećanina koje je promicalo pobožnost prema tom prikazu Isusa, a štovao ga je i papa Pio VII. te odredio potpuni oprost onima koji pred njim pobožno mole.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: