HomevestiSućut pape Franje povodom preminuća kardinala Tettamanzija

Sućut pape Franje povodom preminuća kardinala Tettamanzija

Povodom preminuća kardinala Dionigija Tettamanzija, papa Franjo se u brzojavu sućuti spomenuo toga – kako je napisao – dragoga kardinala, milanskoga nadbiskupa od 2002. do 2011. godine, koji je nakon duge bolesti 5. augusta preminuo u Brianzi u 84. godini života. Njega, jednoga od najznamenitijih sinova i među najmilijim pastirima – napisao je Papa – pamtimo sa zahvalnošću zbog važnoga kulturnog i pastoralnog djelovanja.

Njegov život, koji je papa Franjo nazvao radosnim svjedočenjem Evanđelja, bio je plodan. Papa se tako spomenuo dugoga poslušnog služenja Crkvi, počevši od dužnosti koje je imao kao svećenik u milanskoj nadbiskupiji, potom kao biskup Ancone i Osima, kao tajnik Talijanske biskupske konferencije, nadbiskup Genove, a onda i drage milanske nadbiskupije, i na kraju kao apostolski upravitelj Vigevana.

Papa je posebno istaknuo njegovu brigu pastira koji se potpuno posvećuje potrebama i dobru svećenikâ i svih vjernika, te izdvojio njegovu osobitu pozornost prema temama povezanima s obitelji, brakom i bioetikom, u čemu je bio posebno stručan. Sveti je Otac na kraju uzdigao svoju molitvu Gospodinu da primi toga svojeg vjernog služitelja u vječnu radost i mir, uz posebne misli posvećene onima koji su mu s ljubavlju pomagali u posljednje vrijeme bolesti.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: