Homelokalne vestiSusret mladih nad/biskupija u Srbiji: Dišemo ljubav

Susret mladih nad/biskupija u Srbiji: Dišemo ljubav

Ni jesenji dan 7. oktobra u Beogradu, ni moguća kiša nisu omeli veliki broj mladih iz svih biskupija u Srbiji u dolasku na susret mladih. Susret je započeo okupljanjem u dvorištu katedralne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, gde su učesnicima podeljene majice sa logotipom susreta i sloganom „Dišem ljubav“. Na početku susreta toplim rečima dobrodošlice mladima su se obratili mons. Stanislav Hočevar nadbiskup i metropolita beogradski i vlč. Ivica Damjanović, poverenik za pastoral mladih Međunarodne biskupske konferencije Svetih Ćirila i Metoda.

Posle ovog kratkog uvoda usledila su duhovna predavanja – kateheze, na koje su mladi išli podeljeni u dve jezičke grupe: prva za katehezu na hrvatskom, koju je predvodio vlč.Dušan Milekić, i druga grupa za katehezu na mađarskom, koju su predvodili vlč. Emanuel Tapolcanji i vlč. Elias Ohoiledwarin. Zajednička tema ove dve kateheze bila je prijateljstvo, toliko važno, ali možda i potpuno neshvaćeno od strane modernog sveta. Naime u ovo moderno vreme svedoci smo, kako je rekao vlč. Dušan Milekić, „posebno na Facebook-u, prijatelja na sve strane“,dok je istovremeno danas prijateljstvo kao veoma važan deo našeg života „u krizi“. Ističući da se „prijatelj može uzeti za remek delo prirode“, postavio je pitanje da li smo spremni da prihvatimo činjenicu da je „jedini način da imaš prijatelje, da i sam budeš prijatelj“, ali ne i onaj koji će se sa svime slagati, koji će samo klimati glavom, jer prijatelj je tu da nas, ali i mi za njega, da u ljubavi i poverenju koje jedni za druge imamo možemo da upozorimo i na greške. Nažalost, u ovo vreme tehnike, mi kao da potiskujemo taj važan deo prijateljstva, i možda u strahu da ne povredimo nekoga, pokušavamo da svima budemo prijatelji, zaboravljajući„da prijatelj svih, nije ničiji prijatelj“. Istakao je da je ovo pojačano time što se danas tako malo upoznajemo međusobno, „sve se događa preko ekrana, dugmeta ili napisane poruke“ rekao je vlč Dušan, dodajući da nam je danas lakše nešto „reći preko poruke, nego uživo“. Takav manjak susretanja, dovodi do toga da nam manjka otvorenosti, iskrenosti i hrabrosti. Nedostupnost za druge, za bližnje, strah od susretanja, danas toliko vidljiv u svetu, nosi sa sobom i opasnost da zaboravimo, ili što je još gore odbacimo najboljeg prijatelja koga neko može imati – Isusa.

Nakon kateheza mladi su imali priliku da čuju nešto više o volonterskom radu u Italiji, zatim o pripremama za Svetski susret mladih koji će se održati 2019. godine u Panami, kao i o sinodi posvećenoj mladima koja počinje sledeće, 2018. godine u Rimu.

Posle ovog informativnog dela, ručka i zajedničkog druženja, mladi su hodočastili ulicama Beograda od katedrale do crkve Svetog Ante Padovanskog, predvođeni svetim križem i ikonom Majke Božije. Po dolasku u crkvu Svetog Ante kao pripremu za misu zajedno su molili krunicu, koju su svojim pevanjem ulepšali dva zbora mladih.

Vrhunac susreta bilo je slavljenje svete mise, koju je koncelebrirao veliki broj svećenika iz svih biskupija, predvođeni predsednikom Međunarodne biskupske konferencije Svetih Ćirila i Metoda – Zrenjaninskim biskupom mons. dr Ladislavom Nemetom i Beogradskim nadbiskupom mons. Stanislavom Hočevarom, uz prisustvo i tajnika Apostolske nuncijature u Beogradu mons. Filippa Colnaga. Na kraju mise mlade je pozdravio i Srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.

(M.K.A./kmc)

FOLLOW US ON: