Homelokalne vestiSuživot po uzoru na Presveto Trojstvo

Suživot po uzoru na Presveto Trojstvo

Susret redovničkih zajednica Srbije u Ruskom Krsturu

U sklopu »Konferencije redovništva u Republici Srbiji«, 6. aprila 2019. u Ruskom Krsturu održan je prolećni susret Bogu posvećenih osoba i njihovih saradnika. Domaćini susreta bile su Sestre službenice Blažene Djevice Marije, redovnička zajednica istočnog obreda.

Tog lepog prolećnog dana već u jutarnjim satima okupili su se različiti predstavnici kako ženskih tako i muških redovničkih zajednica. Mogli smo da primetimo da je među njima bio i jedan broj civilnih osoba ‒ predstavnika svetovnog reda određenih zajednica: karmelićana, bazilijanaca i drugih.

Posebnu radost pričinilo je tog dana prisustvo vladike Đure Džudžara, eparha nove Biskupije Sv. Nikole u Ruskom Krsturu, koji je učestvovao u celodnevnom programu susreta i savetnika Apostolske nuncijature mons. Filipa Kolnaga.

Prisutnima se na otvaranju obratila s. Martina Kmita, provincijalna poglavarka Sestara službenica BDM, koja je pozdravila sve prisutne i posebno naglasila da je radosna što se u našoj provincijalnoj kući okupio tako veliki broj redovnika i redovnica. Napomenula je prisutnima i upoznala ih s posebnim događajem u našoj zajednici, a to je da se ove godine označava 100. godišnjica smrti i 150 godina od rođenja bl. Josafate Hordaševske, utemeljiteljke naše Družbe, koja je bila »žena molitve i služenja, imala veliko pouzdanje u Božju providnost i uzor je za sva vremena«.

Sestra Avgustina Iljuk, jedna od organizatorki toga susreta uz fra Zdenka Grubera i fokolarina Niku Hribara, obratila se prisutnima i predstavila celodnevni program. Nakon toga je o. Mihajlo Malacko, župnik u Ruskom Krsturu, održao sažeto predavanje »Život u Presvetom Trojstvu« kao uzor suživota s Bogom, Crkvom i s drugima. Tema je duboko dirnula srca slušalaca koji su kasnije u radu po grupama produbljivali temu. Svi su mogli da izraze svoja razmišljanja, posle čega je iznesen sažetak rada svih učesnika.

Noseći ikonu bl. Josafate Hordaševske, svi učesnici su u svečanoj procesiji krenuli iz manastira u katedralnu Crkvu Sv. Nikole, gde je vladika Đuro s većim brojem svećenika predvodio sv. liturgiju. Uz lepo pojanje i nesvakidašnji prizor velikog broja redovnika okupljenih u katedrali, vladika Đuro izrazio je radost i svima zahvalio na njihovom nesebičnom služenju u Crkvi Bogu i ljudima s potrebama.

Posle ručka učesnici susreta krenuli su u marijansko svetilište Vodica, gde je bilo klanjanje pred Presvetim u razmišljanju nad tekstom »Čežnja za Jerusalimom«, koji je napisala bl. Josafata Hordaševska.

Na kraju smo se okupili i napravili zajedničku fotografiju za sećanje, da bismo se posle okrepljenja uz kafu i kolače svi obodreni razišli svojim kućama i svakodnevnom služenju, Bogu na slavu i na korist onima »koji su u potrebi«.

Ovi susreti održavaju se uz podršku nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara, a kao nova inicijativa za dalje susretanje predloženo je da se organizuje zajedničko putovanje u Skoplje, grad u kojem je rođena jedna skromna ali velika žena i redovnica ‒ Sv. Majka Tereza.

Mihaela Vorotnjak, SNDM

FOLLOW US ON: