Homelokalne vestiSveta misa povodom Dana primirja

Sveta misa povodom Dana primirja

Svečano euharistijsko slavlje u četvrtak, 11. novembra, u konkatedralnoj crkvi Krista Kralja, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, a koncelebrirali su mons. Aleksandar Kovačević, generalni vikar i župnik konkatedralne crkve Krista Kralja, preč. Ivan Poleto, kancelar Nadbiskupije, vlč. Aleksandar Ninković, sekretar u Nuncijaturi i vlč. Andrej Đuriček, penitencijer i relator Sinode. Đakonsku službu je obavljao đakon vlč. Stipo Filipović. Sam povod okupljanja vernika oko zajedničkog stola Euharistije, bilo je obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji se ujedno u Republici Srbiji obeležava i kao državni praznik.

“Milost pomirenja među svim ljudima i među svim narodima”
Podsetivši nas na samu istoriju sa kojom je ovaj Dan primirja neraskidivo povezan te je i sam plod sećanja na istoriju, Nadbiskup je sve prisutne vernike podsetio i na svetog papu Pia X. koji je “velikom ljubavlju pratio razvoj naše zemlje Srbije te omogućio da je Kraljevina Srbije potpisala ugovor 1914. godine sa Svetom Stolicom”, naglasio je Nadbiskup. Taj isti Papa, preminuo je nakon nepunih mesec dana od početka Prvog svetskog rata “videvši da nije mogao zaustaviti to strašno nasilje”, zaključio je Nadbiskup. Ali Božijom providnošću nakon njega, dolazi veliki papa Benedikt XV. “apostol mira”.
“ Mi smo ovde okupljeni, ne da bismo se sećali samo povjesti ili povjesnih događaja, već da bi smo molili za sve žrtve tog rata” istakao je Nadbiskup.

“Gospodine, ako me trebaš, tu sam”
Nadbiskup Hočevar se u propovedi osvrnuo i na svetog Martina, čiji se spomendan upravo poklapa sa Danom primirja. Sveti Martin, biskup, u tolikoj poniznosti služio je Bogu te ga je upravo zbog toga, kao i njegove dobrote i predanosti Bogu “kršćanski narod toliko uzljubio” rekao je Nadbiskup. Po njegovoj rečenici “Non recuso laborem” mnogi biskupi preuzeli su geslo, poput našeg nadbiskupa Alojza Turka – Gospodine, ako me trebaš, tu sam Tebi na raspolaganje; ne odričem se svoga služenja, pa i zahtevnog delovanja i velikog napora da bih služio u Crkvi; ali ujedno znam da Ti mene ne trebaš i da možeš i bez mene učiniti velika i čudesna dela,zaključio je Nadbiskup.

Na kraju svečanog euharistijskog slalja, prisutnim vernicima obratio se i domaći župnik mons. Kovačević te pored pozdrava uputio i čestitke nadbiskupu Hočevaru za njegov predstojeći rođendan i imendan.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: