HomevestiSveta Stolica: Ne možemo biti gluhi na vapaj onih koji nemaju hrane

Sveta Stolica: Ne možemo biti gluhi na vapaj onih koji nemaju hrane

Na slici: Sirija  (ANSA)

Veliku je zabrinutost pape Franje za humanitarno stanje u Siriji ponovno istaknuo nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda, govoreći na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti. Izrazio je također nadu u ponovno pokretanje izraelsko-palestinskih pregovora

Izraelsko-palestinsko pitanje, Sirija, Jemen, Irak – pogled nadbiskupa Bernardita Auze, stalnoga promatrača Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda, obuhvatio je cijelo bliskoistočno područje, u izlaganju održanom na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti o „Bliskom istoku, uključujući palestinsko pitanje“. Ukratko, nadbiskup Auza je ponovno zazvao put dijaloga za kulturu tolerancije i mirnoga suživota, kako bi se smanjili gospodarski, društveni, politički i okolišni problemi koji muče veliki dio čovječanstva.

 

Izraelci i Palestinci – treba se vratiti pregovorima

Humanitarna je pomoć i dalje vrlo važna za uspostavljanje sredine za pregovore između Izraelaca i Palestinaca, ali ih ona ne može zamijeniti – primijetio je nadbiskup Auza, započinjući svoje razmišljanje upravo osvrtom na opasno povećanje nasilja u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali Jordana, o kojemu je govorio posebni koordinator za mirovni proces na Bliskom istoku, Nikolay Mladenov. Riječ je o ozračju nepovjerenja među stranama, koje se brzo može pretvoriti u nasilje koje stavlja u opasnost život nedužnih Palestinaca i Izraelaca – primijetio je Mladenov.

Stoga, po mišljenju vatikanskoga predstavnika, ta otvorena rasprava treba potaknuti djelovanje, i ne ostati samo na komentarima prepreka za postizanje toliko traženoga rješenja o dvije države unutar međunarodno priznatih granica. Nadbiskup je, osim toga, spomenuo zauzimanje međunarodne zajednice kroz donacije koje, preko Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskih izbjeglica na Bliskom istoku (UNRWA), jamče osnovne usluge palestinskim izbjeglicama, ali koje ne mogu zamijeniti pregovore. Stoga je izrazio nadu u zauzimanje koje će potaknuti na povratak za pregovarački stol, u svrhu zajedničke mirne budućnosti.

 

Sirija. Poštovanje humanitarnoga prava

Što se tiče Sirije, posebno nekih njezinih, još uvijek nestabilnih, područja, nadbiskup je upozorio da je i dalje vrlo velika opasnost od pogoršanja humanitarne krize. Ne možemo ostati gluhi na vapaje onih koji nemaju hrane, liječničke skrbi i obrazovanja, ili na vapaje siročadi, udovica i ranjenih – rekao je nadbiskup Auza, podsjećajući na vrlo veliku zabrinutost pape Franje za humanitarno stanje u Siriji, koju je izrazio u pismu predsjedniku Al-Assadu. Njegova se briga odnosi posebno na dramatično stanje civilnoga stanovništva u Idlibu, gdje i dalje traju zračni napadi. Papa je ponovno uputio apel za zaštitu i poštovanje humanitarnoga prava – podsjetio je predstavnik Svete Stolice.

 

Jemen. Dosljednost što se tiče prodaje oružja

Pogoršanje humanitarnoga stanja u Jemenu, gdje najpotrebitiji nemaju hrane ni medicinske skrbi, također pobuđuje veliku zabrinutost. Dovoljno je pomisliti da – prema podatcima Svjetskoga prehrambenog programa (WFP) – u toj zemlji 20 milijuna ljudi trpi zbog prehrambene nesigurnosti prouzročene sukobom između snaga vjernih Vladi i pobunjenikā, koji traje od 2014. godine.

Stalni je promatrač Svete Stolice stoga istaknuo potreban korak utvrđen Rezolucijom 2481, koju su Ujedinjeni narodi usvojili 15. jula, u vidiku jačanja primirja i omogućavanja opskrbe i snabdijevanja hranom. Istodobno je izrazio nadu u dosljednost, pitajući se kako se mogu slati rječiti apeli za mir na Bliskom istoku, i čak se zauzimati u humanitarnim inicijativama, dopuštajući istodobno prodaju oružja na tom području.

 

Mirna rješenja na području Perzijskoga zaljeva

Nadbiskup Auza se na kraju osvrnuo na Irak, koji – kako je rekao – daje određenu nadu u nastavak puta prema pomirenju i obnovi, nakon neopisivih zločina koje je samozvana Islamska država počinila nad stanovništvom, a posebno nad vjerskim i etničkim manjinama. Osim toga, predstavnik je Svete Stolice izrazio nadu da će međunarodna zajednica nastaviti tražiti mirna rješenja za sadašnje krize na tom području Perzijskoga zaljeva, kako se ne bi vratila neprijateljstva potaknuta sukobima među regionalnim vlastima.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: