HomevestiSveta Stolica poziva na mir u Svetoj zemlji

Sveta Stolica poziva na mir u Svetoj zemlji

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 20. maja ponovni poziv Svete Stolice na poštovanje međunarodnog prava i mirno rješavanje izraelsko-palestinskog spora.

Povod priopćenju bio je telefonski razgovor između glavnog tajnika Palestinske oslobodilačke organizacije Saeba Erekata i tajnika Odjela Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupa Richarda Gallaghera.

Erekat je nazvao nadbiskupa Gallaghera kako bi „informirao Svetu Stolicu o nedavnim događajima na palestinskim teritorijima i mogućnosti da na neke njihove dijelove Izrael jednostrano primijeni svoj suverenitet, što bi dodatno ugrozilo mirovni proces“.

Zbog toga Sveta Stolica u priopćenju ponavlja da je „poštivanje međunarodnog prava i odgovarajućih rezolucija UN-a neophodan element da dva naroda žive jedan pored drugog, u dvije države, unutar međunarodno priznatih granica prije 1967. godine“.

Sveta Stolica izražava zabrinutost oko budućih događaja koji bi narušili dijalog između Izraelaca i Palestinaca. Međutim, izražava i nadu u postizanje dogovora između dviju strana, uz pomoć međunarodne zajednice, kako bi u Svetoj zemlji, „voljenoj od židova, kršćana i muslimana“, konačno zavladao mir, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice.

(ika/kmc)

FOLLOW US ON: