HomevestiSveta Stolica traži dijalog i izbore u Nikaragvi

Sveta Stolica traži dijalog i izbore u Nikaragvi

Na slici: Nikaragva  (ANSA)

Sveta Stolica traži dijalog i izbore u Nikaragvi – rekao je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, govoreći na 42. zasjedanju Vijeća za ljudska prava o teškoj situaciji u Nikaragvi.

Sveta Stolica traži dijalog i izbore u Nikaragvi – rekao je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, govoreći na 42. zasjedanju Vijeća za ljudska prava o teškoj situaciji u Nikaragvi. Nadbiskup je istaknuo da Sveta Stolica čvrsto vjeruje da je bitno provesti sporazume koji su postignuti u ožujku, odmah se vratiti otvorenim pregovorima punim međusobnog poštovanja, te što prije provesti izborne reforme kako bi se održali slobodni i transparentni izbori u nazočnosti promatrača.

Sveta Stolica je s velikom pažnjom pratila društveno-političku situaciju u Nikaragvi i smatra da neriješene sporove treba što prije riješiti, uvijek poštujući temeljna ljudska prava i načela koja se nalaze u Ustavu te zemlje, kako bi se lakše ostvario društveni sklad i izgradio temelj za stabilnu budućnost mira i napretka – rekao je nadbiskup Jurkovič. Sveta Stolica preporuča – dodao je – da različiti politički i društveni čimbenici, obnovljenim duhom odgovornosti i pomirenja, zajedno pronađu rješenje koje poštuje istinu, vraća pravdu i promiče opće dobro.

Visoka je povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Michelle Bachelet, 10. rujna u svojem izvještaju osudila kršenje ljudskih prava od strane Vladinih snaga i nedostatak jamstava osnovnih sloboda demokratskog naroda. Nije moguće da osoba bude uhićena zbog pjevanja državne himne ili mahanja nikaragvanskom zastavom na javnom trgu ili ulici – rekla je Bachelet i primijetila – Tijekom prosvjeda 492 osobe su uhićene i potom puštene, no više od 100 ih je u zatvoru jer su sudjelovale u ovogodišnjim prosvjedima.

Sloboda izražavanja je ograničena kroz djela poput zatvaranja neovisnih medija i oduzimanja opreme, te višemjesečnim zatvaranjem domaćih novinara. Visoki će  komesarijat Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHCR) nastaviti promatrati situaciju u zemlji i tražit će prostor za dijalog s nikaragvanskom diktaturom kako bi što prije pronašao rješenje krize koja traje od aprila 2018. godine – zaključila je Michelle Bachelet.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: