HomevestiSveta Stolica u UNESCO-u: Obrazovanje, kultura i vjera protiv terorizma

Sveta Stolica u UNESCO-u: Obrazovanje, kultura i vjera protiv terorizma

Kad govorimo o opismenjavanju mislimo na temelje ili na sâm početak pisane kulture. Nitko ne smije ostati na tim početcima. Prvi je cilj opismenjavanja omogućiti milijunima ljudi da jednostavno međusobno komuniciraju, te da imaju lakši gospodarski i društveni život. Ne smijemo zaboraviti one koji žive na rubu društva zbog nedostatka pristupa obrazovanju – rekao je nadbiskup Francesco Follo, stalni promatrač Svete Stolice pri UNESCO-u, govoreći na 39. zasjedanju opće skupštine te agencije Ujedinjenih naroda, koja se održava u Parizu, a trajat će do 14. novembra.

Po mišljenju nadbiskupa Folla – izvještava agencija Sir – da bismo pobijedili terorizam potreban je povratak na životne korijene obrazovanja, kulture i vjere, a potrebna su i – kako je rekao nadbiskup – „društvena dizala“ koja, da bi bila takva, imaju biti i „kulturalna dizala“. Nadbiskup je, osim toga, napomenuo da onima koji dolaze u naše zemlje imamo pomoći da se osjećaju kao u vlastitom domu, kao u drugoj domovini. Bogatstvo naše kulture ima biti predstavljeno kao da pripada njihovoj baštini – dodao je nadbiskup.

Naša je zadaća da budemo dovoljno razumni i voljni kako bi svaki doseljenik koji nam dođe, osim kruha i mira, pronašao intelektualnu i duhovnu hranu, pripremljenu i za njega – objasnio je nadbiskup. Jedan je dio te hrane poruka ljubavi bližnjega, praštanje neprijateljima, i jednakost sviju pred Bogom, što je sve tipično za kršćansku etiku – istaknuo je na kraju nadbiskup Follo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: