HomevestiSveta Stolica ušla u Svjetsku zdravstvenu organizaciju kao stalni promatrač

Sveta Stolica ušla u Svjetsku zdravstvenu organizaciju kao stalni promatrač

Sjedište Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi (REUTERS)

Rezolucijom pod naslovom „Sudjelovanje Svete Stolice u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji“, koja je usvojena na 74. zasjedanju, više od 70 zemalja podržalo je kandidaturu Svete Stolice za promatrača, kao države nečlanice Svjetske zdravstvene organizacije

Svjetska zdravstvena skupština je 31. maja 2021. godine konsenzusom usvojila rezoluciju ‘Sudjelovanje Svete Stolice u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji’. Odluku je predložila Italija, a više od 70 zemalja podržalo je kandidaturu Svete Stolice za stalnog promatrača Svjetske zdravstvene organizacije, kao države nečlanice. Riječ je o svjedočanstvu zauzimanja obitelji naroda, putem dijaloga i međunarodne solidarnosti, u suočavanju sa svjetskim zdravstvenim izazovima koji pogađaju čovječanstvo.

U priopćenju za tisak Sveta Stolica je, među ostalim, naglasila da takva odluka odražava odnos koji Sveta Stolica neprekidno ima s tom organizacijom još od 1953. godine, kada je, na posebne pozive glavnog ravnatelja Svjetske zdravstvene organizacije, počela sudjelovati na zasjedanjima Svjetske zdravstvene skupštine kao promatrač ad casum (promatrač od slučaja do slučaja). Svetu se Stolicu redovito pozivalo i na sastanke upravnih tijela organizacije.

Riječ je – navodi se u priopćenju talijanske Vlade – o priznanju važne uloge koju je Sveta Stolica imala na humanitarnom i zdravstvenom polju, posebno u zemljama u razvoju, te nedavno u borbi protiv pandemije. Uvjeren sam da će Sveta Stolica, koja kroz organizacije Katoličke Crkve već godinama pruža pomoć milijunima potrebitih ljudi širom svijeta, donijeti dragocjenu dodanu vrijednost Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji te još ojačati duh solidarnosti na svjetskoj razini. Bit će to veliko nadahnuće za sve države članice – izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi di Maio.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: