HomeduhovnostSVETAC DANA : Sveti Andrija Kim i drugovi

SVETAC DANA : Sveti Andrija Kim i drugovi

Danas slavimo svetog Andriju Kima i drugove. Evangelizaciju Koreje započela je u 17. stoljeću preko skupine vjernika laika. Tek su kasnije u Koreju prispjeli misionari svećenici iz Francuske. Tijekom 19. stoljeća u Koreji su se dogodila tri strašna progona kršćana, kada su čak sto i tri kršćanina dala svoj život za vjeru, podnijevši mučeničku smrt. Među tim svjedocima vjere posebno se ističu prvi svećenik Andrija Kim i vjernik laik Pavao Chong. Ostali učenici bili su uglavnom vjernici laici, uz pokojeg svećenika i biskupa. Bilo je tu i starijih osoba i djece, oženjenih i samaca. Svi su oni kanonizirani tijekom posjeta pape Ivana Pavla II. Koreji 1984. godine.

Andrija Kim Taegon rođen je 21. avgusta 1821. Roditelji su mu bili obraćenici na kršćanstvo, a otac mu je kasnije također podnio mučeničku smrt. Andrija je kršten u dobi od petnaest godina te je pohađao sjemenište u portugalskoj koloniji Macao. Za prvoga svećenika korejske narodnosti zaređen je u Šangaju. Nakon ređenja vratio se u Koreju i počeo ondje pastoralno djelovati. Međutim, ondje su uskoro počeli progoni kršćana te je Andrija u dobi od samo dvadeset i pet godina uhićen, mučen te mu je 1846. u blizini Seula odrubljena glava.

Molitva

Gospodine, daj da se radujemo s mučeničke pobjede naše braće mučenika Andrije Kima i drugova, nek našoj vjeri izmole novu snagu i moćnim nas zagovorom bodre. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen

(HKM/KMC)

FOLLOW US ON: