HomeduhovnostSVETAC DANA : Sveti Franjo Asiški

SVETAC DANA : Sveti Franjo Asiški

Crkva danas slavi sv. Franju Asiškog, utemeljitelja reda Male braće. Rođen je oko 1182. u Asizu, kao sin bogatog trgovca platnom. Bogata obitelj omogućila je Franji trubadursku mladost, veselje i igre. Franjo je znao biti vođa u društvu, ne samo svojim bogatstvom, nego i osobnošću. Želio je postati vitez, tako da je već s 20 godina sudjelovao u ratu između Asiza i Perugie. Bio je zarobljen, a jednogodišnje zatočeništvo potpuno ga je promijenilo.

Franjo se po povratku iz zatočeništva odrekao očeva bogatstva i posvetio siromašnima i gubavcima. U Porcijunkuli, kamo se povukao u osamu, obnovio je tri ruševne crkve, a nakon viđenja u kojem je bio pozvan na siromaštvo, pomoć onima koji su u nevolji i propovijedanje, postavio je pravila svog novog reda ‘Male braće’. Franjo i njegovi istomišljenici putovali su i propovijedali, živeći od milodara. Jednostavna redovnička pravila novoga reda, koji je bio oporba bogatom društvu, 1210. godine odobrio je Inocent III. Franjo je, propovijedajući, stigao i do Jeruzalema.

Velika Franjina želja bila je postati sličan Isusu. U jednoj ekstazi zadobio je Isusove rane na tijelu – bio je stigmatiziran. To je bila prva vjerodostojna stigmatizacija uopće. Pod Franjinim vodstvom, njegova prijateljica sv. Klara osnovala je ženski franjevački ogranak, Red klarisa, koji je nazvan Drugi red. Na zamolbu brojnih laika Franjo je osnovao i za njih prikladnu zajednicu – Treći red.

U svojoj skromnosti nije se smatrao dostojnim biti svećenik i doživotno je ostao đakon. Umro je slijep, po vlastitoj želji položen gol na pod crkvice u Asizu, pjevajući Gospodinu. Bilo je to na današnji dan 1226. godine. Kanoniziran je samo dvije godine kasnije. Sveti Franjo je zaštitnik Italije, franjevačkih redova, trgovaca i ekologije. Ikonografija ga prikazuje u franjevačkom habitu s Kristovim ranama na rukama i okruženog životinjama, najčešće pticama.

Molitva:

Bože, ti si svetom Franji dao da po siromaštvu i poniznosti bude živa slika Kristova. Daj da i mi pođemo njegovim putem, nasljedujemo tvoga Sina te budemo jedno s tobom u radosnoj ljubavi. Amen

 

(HKM/KMC)

FOLLOW US ON: