Homelokalne vestiSveti Benedikt: Nadbiskup Hočevar služio sv. misu na Zvezdari

Sveti Benedikt: Nadbiskup Hočevar služio sv. misu na Zvezdari

Na dan sv. Benedikta, suzaštitnika Europe i velikog oca zapadnog redovništva, 11. jula, u crkvi sv. Ante u Beogradu, nadbiskup beogradski mons. Stanislav Hočevar služio je sv. misu zajedno s braćom franjevcima: dekanom fra Ilijom Alandžakom, gvardijanom fra Benediktom Vujicom i fra Leopoldom Rochmesom, kancelarom don Aleksandrom Kovačevićem i župnikom župe Svih Svetih u Blatu na Korčuli i dekanom korčulanskog dekanata i kanonikom Stolnog kaptola Sv. Marije u Dubrovniku don Željkom Kovačevićem. Nadbiskup je zahvalio braći franjevcima što su ga pozvali da zajedno sa svima pozvanima proslavi imendan gvardijana samostana fra. dr. Benedikta Vujice. Prisutni su bili također bogoslovi iz Sarajeva i posebni gosti bogoslovi sa svećenikom iz Južne Koreje, kao i ostali vjernici.

Nadbiskup Hočevar je na početku propovijedi uputio Božji blagoslov gvardijanu fra Benediktu podsjetivši, kako je i on slušao glas Božji i primio posebno Božje znanje, mudrost i razbor. Sam je znao birati i izabrao je najveće bogatstvo Krista Gospodina. Duhovno bogatstvo ste uvijek velikodušno djelili, još je između ostalog podsjetio nadbiskup.

Obraćajući se bogoslovima iz Koreje naglasio je da naša braća dolaze iz jedne azijske zemlje koja je najbrže napredovala u katoličkoj vjeri koja je tamo prisutna 150 godina i ima više od 6 miljuna katolika, gdje ima veliki broj mučenika.

„Na današnji dan možemo odkrivati kako je izvanredan božji dar da su upravo benediktinci – Benedikt je naime otac zapadnog monaštva ali i papa Grgur dolazi iz njihovih redova – započeli s misijonarenjem.  Papa Grgur je svoje benediktince posebno zamolio da postanu misionari. Upravo zbog toga smo pozvani odkrivati što znači kada svjedočimo, ako Krista Gospodina približimo svim ljudima? Da li i ja posjedujem misijonarsku snagu?“ nastavio je nadbiskup i dodao kako je sv. Benedikt tražeći samoću, tražeći unutrašnje jedinstvo s Kristom, tražeći pustinju, gdje bi mogao biti potpuno sam, primio ovu snagu u jedinstvu s Kristom. To je omogučilo sve veće okupljanje učenika oko njega. Na taj način je mogao ustanoviti veliku redovničku zajednicu iako to nikada u počecima nije želio. Sv. Benedikt je bio također izvanredan duhovni učitelj, rekao je između ostalog mons. Hočevar te zaključio da se danas molimo da bi Crkva bila misionarska i da bi svećenici danas imali dar duhovnog vodstva.

(kmc)

FOLLOW US ON: