HomevestiSveti Savo, moli Boga za nas!

Sveti Savo, moli Boga za nas!

Na praznik Prepodobnog i Bogonosnog oca Save, prvog Arhiepiskopa srpskog, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej načalstvovao je 27. januara 2018. godine svetom arhijerejskom Liturgijom u kripti Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru.

Na toržestvenom sabranju u zavetnom hramu srpskog naroda Njegovoj Svetosti su sasluživali iguman manastira Bogorodice Trojeručice u Bogoštici arhimandrit Nifont, nastojatelj hrama Svetog Save arhimandrit Stefan, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda protojerej-stavrofor dr Savo B. Jović, arhijerejski namesnik beogradski prvi protojerej-stavrofor prof. dr Vladimir Vukašinović, arhijerejski namesnik novobeogradsko-zemunski protojerej-stavrofor Božo Bakajlić, rektor Bogoslovije Sveti Petar Cetinjski na Cetinju protojerej-stavrofor Gojko Perović, kao i sveštenoslužitelji pri hramu Svetog Save jereji Predrag Prodić i Dalibor Stojadinović i protođakon Igor Davidović. Prisluživali su čtečevi Vladimir Jelić i Đorđe Mijajlović. Svetoj Liturgiji su prisustvovali direktor Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojević i njegov pomoćnik dr Marko Nikolić. Veroučitelj Predrag iz Osnovne škole Sveti Sava sa Vračara doveo je najmlađe Svetosavce, koji su svojim prisustvom ulepšali bogosluženje, uz ostalu decu koju su doveli blagočestivi roditelji. Oba hora Svetosavskog hrama, mešoviti hor Mokranjac i dečji hor Rastko, toržestvenim pojanjem su ukrasila svetu Liturgiju.

Nadahnutom besedom sve sabrane duhovno je osnažio rektor Cetinjske bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović: -Vračar je mesto najvećeg stradanja i mesto najvećeg vaskrsenja. Jutros ako je neko došao ljut ili nervozan, ako je neko u depresiji ili ga muče neki problemi, ne smije da ode takav sa ovoga mjesta, jer ovo mjesto svedoči da nam smrt ne može ništa. Iz groba se pokazao život netruležnim moštima Svetoga Save. Više hiljada vernika je ispunilo kriptu hrama Svetog Save i pristupulo svetom pričešću i svečanom obredu lomljenja slavskog kolača, stavivši ruke na ramena jedni drugima, svedočeći na taj način jedinstvo i sabornost u Hristu Gospodu Vaskrslome. Njegova Svetost je na kraju svete Liturgije, posle besede o Svetom Savi, čestitao slavu svim Srbima u otadžbini i rasejanju ne zaboravivši i one koji su se danas sabrali na Kosovu i Metohiji u svojim domovima i porušenim hramovima, crkvištima i zgarištima. Patrijarh srpski g. Irinej je, posle liturgijskog sabranja, prisustvovao i tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U kasnim popodnevnim časovima, Njegova Svetost je svojim prisustvom uveličao Savindansku svečanost u Narodnom pozorištu koju je organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Izvor: sajt SPC

FOLLOW US ON: