Homelokalne vestiSvetkovina Duhova i podjela sakramenta potvrde u Nišu

Svetkovina Duhova i podjela sakramenta potvrde u Nišu

Na svetkovinu Duhova – Pedesetnice, 5. juna beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar u zajedništvu sa župnikom preč. Markom Troštom predvodio je euharistijsko slavlje u župi Uzvišenja sv. Križa u Nišu te je mladima podijelio sakrament potvrde. Ove godine je sakrament potvrde primilo petoro mladih.

U propovijedi nadbiskup Hočevar je uputio čestitke krizmanicima, roditeljima, kumovima, župniku, katehistici i čitavoj župnoj zajednici, ponajprije jer se danas slavi kraj Uskršnjeg vremena, kada se čitav kozmos obnavlja Božjim Duhom, te citirajući današnju antifonu „Pošalji Duha svojega i obnovi lice zemlje“ uputio na samu stvarnost današnje liturgije, ali s druge strane za ovu župnu zajednicu je veliki dan, jer se slavi sakrament potvrde u ovoj župi, ili bolje reći potvrda vjere i životnog poslanja. Nadbiskup je istakao zadovoljstvo što su krizmanici dobro pripremljeni, što svakako ima zasluge župska zajednica kao i oni koji su ih pripremali, to je u prvom redu župnik, a onda i katehistica, jer su se spremali tijekom cijele godine, a posebno sada neposredno u Duhovskoj devetnici kada se promišljalo o darovima Duha Svetoga. Nadbiskup se osvrnuo na pročitanu Božju Riječ i prvo čitanje što se dogodilo na Pedesetnicu, a evanđelje govori o uskrsnuću. O Uskrsu smo slušali kako je „Uskrsli stao u sredinu među svoje učenike. Što bi to značilo za vas krizmanici koji sada počinjete bolje otkrivati vjeru? To znači da ćete naći smisao u životu samo ako dozvolite da Krist bude središte vašeg života“, rekao je nadbiskup. Nastavljajući tumačiti osobu Isusa Krista, nadbiskup je istakao da jedino On objedinjuje prošlost i budućnost, da je pravi Bog i pravi čovjek, početak i svršetak svega, centar. Stoga, prihvatiti njega da bude centar života, znači da ćete svakog dana moliti, čitati Sveto pismo, proučavati svijet, napredovati u životu, donositi radost u život, naglasio je nadbiskup. Prisjećajući se Isusovog pozdrava učenicima „Mir vama“, nadbiskup je želio istaknuti kako je u svijetu puno nemira, ratova i drugih pošasti, onda je očito da su se ljudi udaljili od Isusa mironosca. Nadbiskup je kroz dijalošku formu upitao krizmanike jesu li za mir i oni su odgovorili da jesu, ali upitao je „kako doći do mira“? Zatim je odgovorio, mir u svijetu može biti samo ako je mir u našim srcima, ako je naše srce usuglašeno s Isusovim srcem onda može stvarati harmoniju u svijetu.

Na kraju propovijedi nadbiskup je istakao da je današnji dan posebno važan za krizmanike jer će primiti poslanje od Crkve, da budu svjedoci Isusa Krista, kao što je On bio svjedok Boga, poslan od Boga. Stoga, pri samom obredu potvrde Duh Sveti silazi na kandidate kako bi primili Njegove darove, da bi mogli prosuđivati što je dobro, da s Njim idu naprijed, a povrh svega potrebno je da krizmanici uvijek trebaju imati potporu u roditeljima i kumovima, zaključio je nadbiskup.

Nakon propovijedi uslijedila je obnova krsnih obećanja i podjela sakramenta svete potvrde.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: