Homelokalne vestiSvetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

U četvrtak 3. juna u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, svečanim euharistijskim slavljem i procesijom vernici grada Beograda u zajedništvu sa svojim nadpastirom i svećenicima proslavili su svetkovinu presvetog Tijela i Krvi Kristove –Tijelovo.
Svečano misno slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju generalnog vikara Beogradske nadbiskupije, mons. Aleksandra Kovačevića; dekana beogradskog dekanata, preč. fra Ilije Alandžaka; župnika katedralne župe, vlč. Mihaela Sokola; mons. Grzegorza Chudeka, ekonoma Nadbiskupije; o. Alojza Letonje, župnika župe sv. Ćirila i Metoda; fra. dr. Benedikta Vujice, gvardijana samostana sv. Ante u Beogradu; mons. dr Marka Čolića, arhivara i fra Leopolda Rochmesa. Samoj svečanosti euharistijskog slavlja doprinela je i pratnja orgulja za kojima je bio p. Marijan Štajner, superior župe sv. Petra.
Nakon pozdrava koji je nadbiskup uputio svim prisutnim vernicima, napravio je kratak osvrt na dešavanja, tačnije na mogućnost koja je vernicima bila data na raspolaganje tokom meseca maja, mogućnost hodočašća u katedralnu crkvu svake subote,  kao i na molitvu i zajedništvo za Euharistijskim stolom.

„Crkva je kvasac i sol ovoga svijeta“

Crkva nije građevina, nju ne čine stubovi od betona. Crkvu čine vernici, vernici okupljeni oko zajedničkog stola, stola Euharistije. Baš kao što su apostoli bili okupljeni oko stola u trenutku kada je Isus lomio kruh i na taj način ustanovio Euharistiju, tako i vernici danas bez obzira na izazove koje svet današnjice pre njih stavlja trebaju ostati u zajedništvu sa Isusom koji im se prilikom sakramenta svete Euharistije daje, ali ne  samo u zajedništvu sa Isusom već i sa svojim bratom, sestrom, svojom crkvenom zajednicom. Samo zajednica u kojoj se oseća Kristova prisutnost, zajednica u kojoj ne postoji mržnja, zavist, ljubomora, dvoličnost već gde je geslo „ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas“ (Iv 13, 34), samo takva zajednica može zaista postati „ kvasac i sol ovoga svijeta“. Samo zajednica u kojoj brat-bratu pruža ruku a ne podmeće nogu može postati apostolima 21. veka.

Nakon svečanog euharistijskog slavlja, usledila je procesija na čelu sa Presvetim oltarskim sakramentom.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: