HomevestiSvetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove

Svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove

Na slici: Procesija na svetkovinu Tijelova

Svetkovina Tijelova oživljuje i jača, priziva u misli otajstvo utjelovljenja, i nastavlja ga jer Isus ostaje uvijek s nama

Isus je postao čovjekom poput nas te istodobno, postajući kao mi, učinio mogućim “pobožanstvenje” čovjeka. Trebamo krenuti od otajstva utjelovljenja kako bismo shvatili svetkovinu posvećenu Presvetom Tijelu i Krvi Kristovoj, koja u sebi sažima cijelo otajstvo spasenja te je tako sažetak liturgijske godine. Kako bi zajamčio čovjeku taj posebni identitet, Krist postaje živi kruh; tako je euharistija jedna vrsta povijesnoga nastavka utjelovljenja.

Godine 1207. jedna 15-godišnja redovnica belgijskoga podrijetla, augustinka, Julijana di Cornillon, imala je viđenje u kojemu je vidjela pun mjesec, čiji je sjaj nagrđivala tamna mrlja. Stručnjaci, njezini suvremenici, ovako su to objasnili: pun mjesec označava Crkvu, a tamna mrlja je nedostatak slavlja koje bi proslavilo Tijelo Isusa Euharistije.

Sljedeće je godine ista redovnica imala jasnije viđenje, ali morala se boriti kako bi ustanovila taj blagdan. To joj je uspjelo tek 1247. godine, samo na biskupijskoj razini, kada je biskup Liègea bio Robert de Thourotte. U to se vrijeme Crkva borila s herezom Berengara iz Toursa, koji je smatrao da je Kristova prisutnost u euharistiji samo simbolička, a ne stvarna. Berengar je poslije povukao svoje stajalište, te je Crkva Isusovu prisutnost u euharistiji proglasila vjerskom dogmom. Kada je poslije, 1264. godine, bivši arhiđakon Liègea postao papa Urban IV., svetkovina se proširuje na opću Crkvu, a sastavljanje liturgijskih tekstova povjerava se Tomi Akvinskomu.

Svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove pomična je, a slavi se u četvrtak (ili, u nekim zemljama, u nedjelju) drugoga tjedna nakon Duhova, odnosno u četvrtak (ili nedjelju) nakon svetkovine Presvetoga Trojstva. Budući da je postala najpopularnija svetkovina u narodu, često se slavi velikim procesijama, što je običaj koji je uveo Ivan XXII., 1316. godine. Nekada se u Rimu održavala svečana procesija koju je papa vodio od bazilike svetoga Ivana Lateranskoga do bazilike svete Marije Velike. Papa Franjo je prošle godine svetkovinu Tijelova slavio u župi svete Monike u Ostiji.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: