Homelokalne vestiSvetkovina Rođenja Gospodinova – Božić svečano proslavljena u Beogradu

Svetkovina Rođenja Gospodinova – Božić svečano proslavljena u Beogradu

Proslava svetkovine Rođenja Gospodinova – Božića započela je svečanom misom ponoćkom 24. decembra u božićnoj noći, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju je predvodio beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet SVD u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Republici Srbiji nadbiskupom mons. Santom Gangemijem. U konelebraciji su bili fra Ilija Alandžak, dekan Beogradskog dekanata, gvardijan i župnik župe sv. Ante i vlč. Mihael Sokol, rektor Marijanuma i župnik katedralne župe Uznesnja Blažene Djevice Marije. U ime Njegove Svetosti g. Porfirija, patrijarha srpskog, svojim prisustvom ovo svečano slavlje obogatili i epskop toplički Petar, vikarni episkop Njegove Svetosti, u pratnji s đakonom Nikolajem Vukovićem kao i dr. Marko Nikolić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gavrilo Grban iz Uprave.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet predvodio je ponoćnu misu na Badnje veče u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Nadbiskup Nemet je u uvodnom dijelu misnog slavlja pozdravio sve nazočne rekavši kako je ova noć sjećanje na rođenje Isusa Krista, onoga kojega je poslao Bog na svijet da donese svjetlo i ljubav te rasprši tamu. Na poseban način je pozdravio novog apostolskog nuncija Gangemija, predstavnike Srpske pravoslavne crkve vikarnog episkopa Petra i đakona Nikolaja. Takođe je uputio pozdrav i zahvalu Radio televiziji Srbiji koja je prenosila misno slavlje na svom drugom televizijskom programu i na taj način omogućala praćenje svete mise i onima koji ne mogu doći u crkvu. „Posle dvadeset i osam dana priprave kroz došašće stigli smo do ove noći. U ovoj noći pre više od dve hiljade godina anđeli su pevali u Vitlejemu slava Bogu na visini, a mir ljudima na zemlji. Pitajmo se na početku slavlja koliko slavimo Boga svojim životom? Koliko slavimo Bogu u odnosu prema Bližnjima? Da li slavimo Boga našim odnosom prema stvorenom svetu? Koliko cenimo i radimo na tome da sašuvamo zemlju za buduće naraštaje? Ispitajmo savest i priznajmo grehe“, rekao je nadbiskup Nemet.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet predvodio je ponoćnu misu na Badnje veče u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

U svojoj propovijedi nadbiskup Nemet se osvrnuo na izvanjsko slavlje Božića koje se odvija u cijelome svijetu gdje se daje naglasak na izvanjski ugođaj. Tako je spomenuo svoje iskustvo Božića u Hong Kongu koji je izvana bio obilježen kao i u dijelovima svijeta gdje je većinom katoličko stanovništvo. „Ali da li se slavi i pravi sadržaj božićnog događaja? Svetla, ukrasi, dekoracija, pokloni, to je itekako prisutno u našem životu, a šta je ono dublje, što nas ispunjava radošću, mirom i nadom?”, rekao je nadbiskup Nemet. Odgovor na ovo pitanje pronašao je u današnjoj Božjoj riječi koja otkriva smisao Božića u rođenju djeteta, kneza mira kako kaže prorok Izaija. “Rođenje ovog deteta je donelo mir bez kraja celoj porodici i rodu Davida, a samim tim i celom izabranom narodu, Izraelu. Znamo, međutim, da je Izrael skoro uvek bio u ratu sa svojim susedima ili velikim silama ondašnjeg sveta. Zar bi Bog preko proroka davao netačne informacije, ili kako danas kažemo „fake-news“?”, rekao je nadbiskup Nemet te istakao da se odgovor na proročke riječi krije u evanđelju koje opisuje rođenje Isusa Krista, koji je radost za svoje roditelje i za dom Davidov, ali dodaju još i dublje značenje djeteta jer to nije samo sin Marijin, dijete kao svatko od nas, nego je ujedno i Spasitelj, Krist, Gospodin! “Ime Krist ili Hristos jasno pokazuje da je ovde prisutan Bog svemogući u običnoj ljudskoj osobi. Neshvatljivo, ali istinito. Bog Otac se želi toliko otvoriti prema nama, toliko podeliti svoj unutrašnji život s nama da je to učinio utelovljenjem svoga jedinoga Sina. Šta Isus govori, to dolazi od Oca, što Isus čini, dolazi od Oca, kako Isus voli, voli isto i Otac, kad Isus oprašta grehe, to čini i Otac. To je pravi smisao Božića: božanski dar u malom detetu, koji menja celu istoriju čovečanstva i sveta”, rekao je nadbiskup Nemet. Na kraju propovijedi nadbiskup Nemet se osvrnuo i na tekst pjesme anđela koji su pjevali kada se rodio Krist: “Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim!” te konstatirao aktualnost ovoga teksta u današnjem trenutku rata u Ukrajini, gdje nema mira i gdje se ne mogu dva kršćanska naroda dogovoriti oko mira te zaključio: “Ako su anđeli kod rođenja Isusova pevali o miru, znači da je mir najvažniji čimbenik u prihvaćanju Boga i njegova novorođenog Sina. Pa se upitajmo u ovom momentu, ovde pred jaslicama: da li svojim rečima, mislima i delima širimo mir u svetu ili dovodimo do podela, do laži, do mržnje, rata?”

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet predvodio je ponoćnu misu na Badnje veče u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Na kraju misnog slavlja župnik vlč. Sokol čestitao je Božić svima koji slave po gregorijaskom kalendaru kao i onima koje će slaviti po julijanskom kalendaru.

Nadbiskup Nemet je na kraju također čestitajući Božić svima na poseban način zahvalio i uputio pozdrav civilnim vlastima iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

Svečano misno slavlje izravno je prenosila Radio televizija Srbije, a pjesmom je uveličao zbor „Ars vocalis“ kojega vodi Miroslav Avramovski, a za orguljam je bio Andrej Ivanović.

Slavlje Božića nastavilo se i svečanom misom na sam dan Božića, 25. decembra u konkatedralnoj i župnoj crkvi Krista Kralja u Beogradu koju je predvodio beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet SVD uz koncelebraciju generalnog vikara i župnika mons. Aleksandra Kovačevića i duhovnog pomoćnika vlč. Stipe Filipovića. Svečanost je svojom nazočnošću uveličao dr. Vladimir Roganović,  direktor  Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i  Gavrilo Grban iz Uprave .

U uvodnom dijelu svete mise nadbiskup je svima poželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što može slaviti Božić u konkatedralnoj crkvi po prvi puta kao beogradski nadbiskup.

Nadbiskp Nemet je u svojoj propovijedi skrenuo pažnju na izvanjske simbole koji obilježavaju Božić, a to su zasigurno jelke i jaslice koje uprizoruju rođenje Isusa Krista te dodao kako je taj izvanjski ugođaj lijep, ali da ujedno nije bit Božića, nego važniji je onaj unutarnji duhovni doživljaj Božića od ovoga izvanjskog. Nadbiskup se u propovijedi osvrnuo i na poslanicu koju je uputio vjernicima za Božić, i to na onaj dio o lažnim informacijama koje se neprestano plasiraju ljudima kako bi unijele beznađe i destrukciju te poručio nazočnima: “Recimo NE lažima i prihvatimo istinu, recimo DA božićnoj radosti koja je u novorođenom Isusu”.

Na kraju svete mise župnik Kovačević čestitao je Božić svima koji slave po gregorijaskom kalendaru kao i onima koje će slaviti po julijanskom kalendaru te nadbiskupu u znak zakvalnosti i dobrodošlice predao knjigu o župi Kristra Kralja i prigodni poklon.

Nadbiskup Nemet je na kraju mise svima čestitao Božić i djecu darivao slatkišima.

VM/kmc; foto: kmc/TANJUG

FOLLOW US ON: