Homelokalne vestiSvetkovina Svete Marije Bogorodice

Svetkovina Svete Marije Bogorodice

Svečano euharistijsko slavlje, osmog dana božićne osmine, 1. januara 2022. godine u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropoliti, uz koncelebraciju vlč. Andreja Đuričeka penitencijera i relatora Sinode. Misnom slavlju, sada već tradicionalno kao i svake godine, predhodila je molitva za jedinstvo i mir.

Misno slavlje svojim prisustvom uveličao je predstavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama g. Gavrilo Grban.

Nadbiskup Hočevar je u propovedi naglasio značaj svih majki, bilo onih koje su to postale ili će postati, te predočio svima da tako važna uloga zapravo čini život svake žene potpunijim, osvrnuvši se na Nju koja je Majka svih majki, ali koja je prvenstveno Majka Isusa, Bogočoveka. Majčinstvo pre svega ne predstavlja odricanje već bezuslovnu ljubav i darivanje. Svaka majka time što rađa dete učestvuje u ispunjenju Božije zamisli, daje svoje „Da“ Bogu baš poput One, koja je rekla svoje „Da“ Bogu i na taj način postala majka svih ljudi, majka čitavog čovečanstva. Nadbiskup je zaključio propoved istaknuvši da svi ljudi, svi vernici trebaju biti zagledani u Nju jer samo ona može pružiti mir, mir i jedinstvo; te da se svako u Njenom naručju može osećati sigurno.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: