Homelokalne vestiSvetkovina Uskrsa u beogradskoj katedrali

Svetkovina Uskrsa u beogradskoj katedrali

Svečano misno slavlje na Uskrs, 17. aprila, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika i rektora Marijanuma vlč. Mihaela Sokola i svećenika Grada Beograda. Misno slavlje su uzveličali svojom nazočnošću vikarni episkop Stefan, u ime Patrijarha srpskog g. g. Prorfirija, g. Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, g. Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Grada Beograda, Nj. E. Christopher R. Hill, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, predstavnici Ambasade Republike Hrvatske, predstavnici Ambasade Republike Italije, predstavnici Ambasade Suverenog Malteškog reda, predstavnici vojske Republike Srbije, članovi srpske kraljevske obitelji Karađorđević, princ Filip i princeza Danica i g. Zoran Đorđević, direktor JP Pošta Srbije.

Nadbiskup Hočevar je na početku svete mise pozdravio sve nazočne rečima:„U svetilištu smo One koja je prva i najsvestranije primila plodove ovoga Dana; u svetilištu na Nebo Vaznesene Bogomajke Djeve Marije! Pozdravljam sve vas, i sam preplavljen i zaslepljen svetlom ovog dana, želeći svima nama punoću njegove svetlosti.“

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi naglasio kako je sveta misa veličanstveni zagrljaj samog Uskrslog i nas tražitelja uskrsnuća, tražitelja novog života, nas nepomirljivih hodočasnika nade. ”Kamen sudbine nije više gospodar sveta. Kamen, koji pečati i grobove i smrt i neprosvetljenu ličnu i zajedničku prošlost, sada može da bude nadvladan, odmaknut, relativizovan…”, kazao je nadbiskup. Vjernike je pozvao da otklone nepomični kamen sa svog srca. ”Zašto je u tvom srcu i dalje tama nepovjerenja, zadah smrti egoizma ili čak noć smrti neodgovornosti; neodgovornosti za sebe i za druge? Odvali od sebe – snagom povjerenja u Vaskrslog, svaki kamen predubjeđenja i predrasuda o svom bližnjem, o drugoj zajednici, o susjedom narodu. Ako taj kamen zadržavaš na svom srcu i oko sebe ne zračiš svjetlost nade da je moguće vaskrsnuti u novi život, najviše kažnjavaš sebe. Sebe praviš lažnom žrtvom, a u svom okruženju zračiš otrov pesimizma, cinizma, nihilizma…“, rekao je nadbiskup.

Sve medijske kuće i sve velike komunikatore upitao je dokle će ”vjerovati teškom kamenu nedoučene istorije, preteškom kamenu nepotrebnog čuvanja gorčine i negativnih iskustava prošlosti, pa time ne dozvoliti da sunce integralne istine prosvijetli sve skrovite i tamne ćoškove prošlosti, a pomirenje i zajedništvo razigrano zaplešu po trgovima svijeta budućnosti”.

”Predrage sve društvene, nacionalne, evropske i globalne zajednice, zašto više prolivate suze nemirenja zbog tolikih preteških kamenova prošlosti, pa ratnom ljutnjom obnavljate prošlost smrti, umjesto da anđelima dijaloga omogućite da uklone to kamenje nesporazuma? ”, upitao je nadbiskup.

Propovijed je zaključio konstatacijom da nitko od nas samih, i nijedna – po brojnosti možda jaka zajednica ljudi – ne može ni za milimetar pomaknuti  taj preteški kamen prokletstva prošlosti grijeha, ali može Uskrsli jer „samo On ima Snagu da u nama oživi novog Čoveka, da obnovi sve stvoreno i da ovde i sada – umesto grobova prošlosti – probudi snagu Večnosti i pomirenja”.

Nadbiskup Hočevar je čestitao Uskrs svim vjernicima koji slave na današnji dan, kao i vjernicima koji će slaviti za tjedan dana po julijanskom kalendaru.

aa.com.tr/KMC

FOLLOW US ON: