Homelokalne vesti“Svi kucamo istim ritmom ljubavi!”

“Svi kucamo istim ritmom ljubavi!”

U subotu 22. aprila u predvečerje blagdana sv. Jurja zaštitnika župe Zaječar, svečano euharistijsko slavlje u koncelebraciji sa svim svećenicima niškog dekanta predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit. Prije svete mise otac Nadbiskup imao je susret s članovima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća župe Zaječar na kojem su razmijenili svoja razmišljanja o radu župnog Caritasa. Župnik u Boru i Zaječaru: vlč. Leonid Bevza izrazio je dobrodošlicu mons. Hočevaru koji se zahvalio domaćem župniku na pozdravnim riječima, ali i svim okupljenim svećenicima na čelu s vlč. Markom Troštom, dekanom i župnikom niškim.

Nadbiskup je u nadahnutoj propovijedi, okupljenim vjernicima istaknuo da je ovaj dan radostan. Ovo je dan što ga učini Gospodin! Vjerujete li u to? zapitao je Nadbiskup sve prisutne. Jeste li radosni kako pjevamo u antifoni aleluje? Radosni smo jer ovo je dan Uskrsa, sedmi dan u uskrsnoj osmini je kao jedan sam dan. Zato smo radosni. Radosni smo i zbog proslave sv. Jurja. U toj radosti svakoga dana pjevamo himan Slava Bogu na visini na svim svetim misama. Svoj zajednici u Zaječaru želim sretan i blagoslovljen Uskrs. Nije prošao, još uvjek ga slavimo. Ta uskrsna radost i danas odjekuje u našim srcima. Jeste li svjesni da u svojoj zajednici imate izvanrednu veliku duhovnu snagu? Vjerujete li to?

Prva rečenica u današnjem čitanju bila je da su Petar i Ivan bili izvanredno hrabri. Bili su hrabri jer su vjerovali u uskrloga Krista. Oni su svjedočili o Kristovom Uskrsnuću. Unatoč pokušaju da ga ušutkaju, Petar govori: „mi ne možemo šutjeti.“ On i apostoli hrabro su posvjedočili za Isusa Krista. Gdje je ta snaga i moć nas vjernika? U svjedočenju Isusa Krista. Protiv te duhovne snage protivnici se ne mogu boriti. Slabost nas vjernika je u tome da često govorimo kako je loše. No, trebamo biti što bolje povezani na svetoj misi, da  uvijek pretječemo jedni za druge poput Marije. Budimo u vjeri udruženi oko Krista Uskrsloga koji nas je ljubio do kraja te je pobjedio smrt i započeo novi život koji nema granica, zato i dolazi apostolima kroz zatvorena vrata. Stane u sredinu među apostole, zašto? Zato što je Krist centar svega. Ako imamo centar u Isusu Kristu onda imamo snagu. Ako izgubimo centar, ako se oko njega ne okupljamo, ako u Njega ne vjerujemo  onda gubimo snagu.

Budući da smo danas okupljeni na centralni blagdan u čitavoj godini dolikuje da kažemo nešto o sinodalnom procesu u našoj Beogradskoj nadbiskupij koja želi biti okupljena oko Krista uskrsloga. Kada kažemo Sinoda to znači da smo svi mi koji vjerujemo jedna radosna zajednica koja je uvijek zajedno, barem duhovno, u molitvi. Krist nas povezuje. I zato u Sinodi trebamo otkriti da nijedan od vjernika ne smije biti zaboravljen. Zato imamo župnike, župna pastoralna i ekonomska vijeća. Jer mi smo jedno srce i jedna duša. Svi kucamo istim ritmom ljubavi. Zato nikog ne smijemo zaboraviti. Stoga ćemo posebno moliti na ovu nakanu u ovoj svetoj euharistiji, zaključio je nadbiskup Hočevar svoju propovijed. Nakon svete mise Nadbiskup i okupljeni svećenici ostali su okupljeni s vjernicima oko zajedničkog stola na Agape gdje su se susreli s obiteljima koje su u poslanju i njihovom brojnom djecom.

(I.P./kmc)

FOLLOW US ON: