Homelokalne vestiSVIM SVEĆENICIMA BEOGRADSKE NADBISKUPIJE: Molitveno zajedništvo i sprečavanje širenja korona virusa

SVIM SVEĆENICIMA BEOGRADSKE NADBISKUPIJE: Molitveno zajedništvo i sprečavanje širenja korona virusa

Svim svećenicima Beogradske nadbiskupije

Predmet: Molitveno zajedništvo i sprečavanje širenja korona virusa

 

Predraga braćo svećenici,

Nakon završenih duhovnih vježbi na kojima smo mogli mnogo toga usuglasiti, šaljem Vam obavijesti, ali kao „pozdrav“ na početku euharistijskih slavlja ove nadolazeće Treće korizmene nedjelje. Mislim da je tako bolje. Time ćemo ovom trenutku dati pravilan značaj na samom početku nedjeljnog bogoslužja.

Na kraju euharistijskih slavlja molim da pročitate upute i odluke o mjerama sprečavanja širenja korona virusa koje valja provesti u svim crkvama Beogradske nadbiskupije.

Svakako na kraju euharistijskih slavlja slijedi zahvalna pjesma i molitva iz Rimskog misala za Papu.

Upravo je ovaj izazov sjajna prilika da napravimo više reda u sakristiji, na oltaru, oko euharistijskog ruha i upućivanja ministranata, čitača, pjevača… Dakle, ova situacija je prilika da promislimo o svim vidicima naših odgovornosti.

 

Obavijesti koje neka se pročitaju na početku euharistijskog slavlja:

Predraga zajednico Beogradske nadbiskupije: svećenici, redovnici, redovnice, Bogu posvećene osobe, dragi svi krštenici – vjernici!

Ovih dana toliki Vam govore o problemu korona virusa, a ja Vas pak pozivam na molitvu i mir! Pozdravljam Vas na početku euharistijskog slavlja Treće korizmene nedjelje i od srca želim da svi žeđamo za Božjim spasenjem svih ljudi upravo onako kako je to pokazao Isus Samarijanki.

Ponajprije Vas pozivam da povodom sedme godine izbora pape Franje za Petrovog nasljednika žarko uzdignete svoje prošnje Svemogućemu za njegovo poslanje i da od srca na kraju euharistijskog slavlja zapjevate zahvalnu pjesmu za dar tako velikog Pastira Crkve.

Trenutna situacija sa širenjem korona virusa svima nama po prirodi ulijeva strah, ali ujedno je i prilika da, braćo i sestre, otkrijemo kako se radi o novoj prilici da čovječanstvo Božjom snagom pobijedi. Zato probudimo povjerenje u Stvoritelja i upravo Njemu izrecimo sve svoje prošnje i molitve, prihvatimo veću osamu kao lijek da uranjamo u Boga i zajedništvo, više čitamo i razmišljamo Riječ Gospodnju, povezujemo se u molitvi; hodajmo po svježem zraku kao hodočasnici s krunicom u ruci i često molimo pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Sve upute o suzbijanju širenja korona virusa primili ste od državnih službi i istih se pridržavajte. Ja Vas pak pozivam na duhovni lijek: post, molitvu, pomoć potrebitima, primanje svetih sakramenata… Sve ostale naputke dat će Vam svećenici na kraju euharistijskih slavlja.

U utorak 17. marta u 19 sati u crkvi Krista Kralja biti će molitva u duhu Taize-a koju će predvoditi brat Richard iz Taize zajednice.

Pred nama je slavlje tjedna za život koji ću zajedno s Vama otvoriti u srijedu 18. marta u 18 sati u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Beogradu na Karaburmi i zaključiti ga u utorak 25. marta na Blagovijest pred likom Gospe Beogradske u župnoj crkvi sv. Petra u Beogradu u 18 sati.

Svakoga dana od četvrtka 19. marta s početkom u 19 sati pozivam Vas na molitvu križnoga puta koji ću predvoditi osobno u parku Nadbiskupskog ordinarijata – Bogorodičinom parku (Svetozara Markovića 20, Beograd). Nakana svakodnevne molitve križnoga puta bit će za zdravlje svih nas. Prije pobožnosti križnoga puta imate priliku sudjelovanja u euharistijskom slavlju u crkvi Krista Kralja. Bilo bi mi drago da se upravo vjernici grada Beograda u četvrtak 19. marta u 19 sati na svetkovinu sv. Josipa okupe na pobožnosti križnoga puta u što većem broju i da zajedno napravimo zavjet Gospodinu i sv. Josipu.

Kršćani prvih stoljeća nisu u sličnim situacijama u kojoj se mi danas nalazimo bježali iz gradova već su molitvom i služenjem potrebitima nadvladali sva iskušenja.

Braćo i sestre, Bog nam, unatoč tome što svojim slabostima prouzrokujemo duhovne i tjelesne bolesti, pruža posebnu priliku da promijenimo sebe i svijet.

U bratskoj ljubavi, pozdravlja Vas Vaš nadbiskup + Stanislav!

 

Odredbe koje neka se pročitaju na kraju euharistijskog slavlja:

Uzevši u obzir novonastale okolnosti izazvane širenjem korona virusa i u našim krajevima, kao i odredbe i upute mjerodavnih državnih službi, ovim do daljnjeg donosim nekoliko preventivnih mjera koje se odnose na liturgijska slavlja u svim crkvama i na dijeljenje sakramenata na teritoriju Beogradske biskupije te ostalim okupljanjima vjernika.

Odredbe za euharistijska slavlja:

 1. Sve vjernike koji zbog ove situacije u svojoj savjesti smatraju da ne mogu ili ne trebaju ići na misu, kao dijecezanski biskup, oslobađam dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj misi i potičem ih da svetu misu prate na radiju ili na internetu te da se sa Isusom sjedine u duhovnoj pričesti.

Neka se od dolaska na liturgijska slavlja i pobožnosti posebno suzdrže vjernici:

 • koji imaju simptome povišene tjelesne temperature i infekcije dišnih putova ili respiratorne poteškoće;
 • koji su bili u krajevima koji se smatraju žarištima zaraze ili u kontaktu s osobama koje bi mogle biti nositelji virusa;
 • starije osobe, a naročito kronični bolesnici.

Sve te osobe neka u svojim domovima budu molitvom povezane s vjerničkom zajednicom u crkvi.

 1. Potičem svećenike da euharistijska slavlja, gdje je to moguće, slave na otvorenom, a ukoliko se euharistijska slavlja slave u crkvi, neka vjernicima omoguće da budu na međusobnoj pristojnoj udaljenosti.
 2. Neka se, koliko je moguće, vrata crkve drže otvorenima da ih vjernici ne moraju dodirivati pri ulasku/izlasku iz crkve.
 3. Neka se crkve redovito provjetravaju i čiste te se po mogućnosti na ulaz u crkve stave dezinfekcijska sredstva.
 4. Neka se iz škropionica na ulazima u crkve ukloni blagoslovljena voda i neka iste ostanu prazne i suhe;
 5. Neka se preko mise ne skuplja milostinja, a vjernici neka svoje priloge ostave nakon svete mise u prigodno postavljenim košaricama na izlazima iz crkve.
 6. Neka se na svetim misama izostavi davanje mira pružanjem ruke.
 7. Neka svećenici obrate posebnu pažnju na dijeljenje pričesti vjernicima, a sveta pričest neka se isključivo dijeli na ruku.
 8. Neka se djeci ne stavlja križić na čelo tijekom pričesti.
 9. Neka svećenici posebnu pozornost obrate na pranje i higijenu ruku kod pripreme svetog posuđa i darova kruha i vina za misu i neposredno prije početka mise, kao i neposredno prije dijeljenja pričesti.

Odredbe za ispovijed:

 1. Sakrament svete ispovijedi neka se upriliči u većim i prozračnim prostorijama ili na otvorenom, ali nikako ne u ispovjedaonicama.

Odredbe za podjeljivanje bolesničkog pomazanje i popudbine:

 1. Bolesničko pomazanje i popudbina neka se podjeljuje samo onima koji su u smrtnoj opasnosti, a svećenici prilikom podjele bolesničkog pomazanja i popudbine oboljelima od korona virusa neka koriste svu potrebnu zaštitnu opremu propisanu od strane medicinske struke

Odredbe za dijeljenje drugih sakramenata:

 1. Do daljnjega se „odgađaju“ sva krštenja i vjenčanja

Odredbe o obustavi događanja:

 1. Ako dođe do obustave nastave u školama, onda neka se odgode do daljnjega svi biskupijski i župni pastoralni i katehetski programi i aktivnosti, uključujući i župni vjeronauk, osim svetih misa i ispovijedi.

Pozivam svećenike i vjernike da se – do novih uputa – pridržavaju navedenih odredaba!

U bratskoj i pastirskoj solidarnosti,

 

+ Stanislav Hočevar

beogradski nadbiskup i metropolit

 

FOLLOW US ON: