HomevestiSvjetski dan bolesnika – živjeti duh zajedništva

Svjetski dan bolesnika – živjeti duh zajedništva

Na slici: Misno slavlje u prigodi XXVII. svjetskog dana bolesnika u Kolkati je predvodio kardinal D’Rozario

Nadbiskup Dhake, kardinal Patrick D’Rozario je za radijsku postaju Vatikan govorio o središnjoj proslavi XXVII. svjetskog dana bolesnika, održanoj prekjučer u Kolkati

Velikodušan odnos prema bolesnima sol je zemlje i svjetlo svijeta. Neka nam Gospa Lurdska pomogne da ga prakticiramo i zadobijemo mir i utjehu za sve one koji pate – stoji u jučerašnjoj Papinoj tweet poruci povodom XXVII. svjetskog dana bolesnika. Izaslanik Svetoga Oca na središnjoj proslavi u Kolkati, u indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal, bio je kardinal Patrick D’Rozario, nadbiskup Dhake.

Govoreći za našu radijsku postaju, kardinal je kazao da je zahvalan Papi što ga je izabrao za svoga predstavnika u toj važnoj prigodi. Odmah nakon imenovanja osjetio sam duboki osjećaj radosti i zajedništva, zajedništva između dva Bengala – rekao je kardinal i dodao – Sveti Otac mi je, u pismu koje mi je osobno uputio, pokazao da cijeni moj duh zajedništva sa svakom osobom, a osobito sa siromašnima. I njegova je poruka za Svjetski dan bolesnika usmjerena na duh zajedništva, odnosno darivanje drugima na uistinu velikodušan način.

Osvrnuvši se na temu ovogodišnjeg Dana bolesnika, “Besplatno primiste, besplatno dajte!” (Mt 10,8), nadbiskup je objasnio da nikada nismo platili ono što smo primili te bismo to trebali dati osobama koje su najpotrebitije. U Kolkati je – kako je rekao – osjetio radost te je istaknuo da je taj grad slavio radost zajedništva s bolesnima, zajedno sa svetom Majkom Terezijom koja je ikona gorljivosti, ljubavi, velikodušnosti i služenja Bogu u siromašnima i bolesnima.

Ono što je sv. Terezija bila za Kolkatu, i još uvijek jest, odražava ono što je Isus bio za Galileju, za ljude koji su bili oko njega – kazao je kardinal i objasnio – Sve što se događalo u Galileji proširilo se potom po cijelom tadašnjem svijetu. Na isti način grad Kolkata, svetica iz Kolkate, širit će istu Isusovu poruku, kao Galileja modernih vremena, po cijelom svijetu. Provodit ćemo ove dane slavlja u molitvi. To će biti dani razmišljanja u kojima ćemo razgovarati s ljudima, pokazujući svoju ljubav i suosjećanje prema siromašnima i najpotrebitijima – zaključio je kardinal Patrick D’Rozario.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: