HomevestiSvjetski dan izbjeglica. Msgr. Gallagher: Ljudski i kršćanski odgovoriti na izbjegličku krizu

Svjetski dan izbjeglica. Msgr. Gallagher: Ljudski i kršćanski odgovoriti na izbjegličku krizu

Na slici: Migranti iz Gvatemale na putu prema Sjedinjenim Američkim Državama  (AFP or licensors)

U sjedištu Vatikanskoga radija prekjučer je, uoči Svjetskog dana izbjeglica, održan susret u svrhu dijaloga i traženja konkretnih odgovora na mnoga pitanja koja postavlja izbjeglička kriza. Za radijsku postaju Vatikan je o tome govorio vatikanski tajnik za odnose s državama, nadbiskup Paul Richard Gallagher

Nazaretska obitelj u izgnanstvu, Isus, Marija i Josip prilikom bijega u Egipat, uzor su, primjer i potpora svim iseljenicima i hodočasnicima svake dobi i iz svih zemalja, svim izbjeglicama bilo kojega stanja koji su, pod pritiskom progona ili potrebe, prisiljeni napustiti svoju domovinu i otići u stranu zemlju – riječi su iz apostolske konstitucije pape Pija XII. „Exsul Familia“, kojima je jučer, uoči Svjetskoga dana izbjeglica“, u Rimu otvoren susret na temu: „Migranti i izbjeglice. Doprinosi i izazovi za sadašnjost“.

Na susretu, u organizaciji argentinskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici, sudjelovali su predstavnici Crkve, Međunarodnog Caritasa, Organizacije ujedinjenih naroda, Međunarodne organizacije za migracije, Zajednice svetog Egidija te veleposlanici raznih zemalja. Cilj je bio prisjetiti se, uoči Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava danas, izrazito velike potrebe za globalnom suradnjom i podjelom odgovornosti u suočavanju s najvećom seobom ljudi u novijoj povijesti.

U jučer objavljenom izvještaju UNHCR-a govori se o 260 milijuna međunarodnih migranata, 760 milijuna interno raseljenih osoba i više od 70 milijuna izbjeglica i tražitelja azila, koji su prisiljeni napustiti svoj dom pod prijetnjom bombi, terora, političkog i vjerskog progona.

Nadbiskup Paul Richard Gallagher, vatikanski tajnik za odnose s državama i jedan od govornika na jučerašnjem susretu, u intervjuu za našu radijsku postaju istaknuo je da vjeruje kako Sveta Stolica u ovom trenutku priznaje da državama nije lako upravljati aktualnom migracijskom situacijom te da se s njom moramo suočiti zajedno, odgovarajući na krizu, koju je nametnuo fenomen migracija, na ljudski i kršćanski način, kako nas poziva Papa, čineći ljudima dobro, a ne zlo.

Složio se također da se na migracijski fenomen često odgovara politikom gradnje zidova te napomenuo da Sveta Stolica nastoji poticati na praktična rješenja koja poštuju suverenitet zemalja, ali koja istovremeno računaju na stvarnost takvu kakva jest, s kojom se moramo suočiti i pomoći. Očito je da su sukobi u svijetu, problemi s okolišem i ekstremno siromaštvo čimbenici koji se ne mijenjaju preko noći – rekao je nadbiskup Gallagher i dodao – Zbog toga se moramo i dalje, vjerojatno još mnogo godina, prema tim osobama odnositi solidarno i u bratskoj ljubavi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: