HomevestiSvjetski dan molitve i razmišljanja u svrhu suzbijanja trgovine ljudima

Svjetski dan molitve i razmišljanja u svrhu suzbijanja trgovine ljudima

Na slici: Sveta Jozefina Bakhita, zaštitnica žrtava trgovine ljudima

U petak 8. februara obilježen je Svjetski dan molitve i razmišljanja u svrhu suzbijanja trgovine ljudima, a u nedelju je tom prigodom u Tiskovnom uredu Svete Stolice održana konferencija za novinare. Među prisutnima su bile i neke žrtve trgovine ljudima koje su dale svoje svjedočanstvo

Danas je spomendan svete Jozefine Bakhite, afričke redovnice koja je živjela na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i godinama je bila ropkinja, služeći raznim obiteljima u Sudanu i Italiji, te podnoseći brojna i različita mučenja. Na njezin se spomendan od 2015. godine obilježava Svjetski dan molitve i razmišljanja u svrhu suzbijanja trgovine ljudima. Jučer je, na poticaj Međunarodne unije vrhovnih poglavara i poglavarica, u Tiskovnom uredu Svete Stolice održana konferencija za novinare nakon koje su svoju priču s prisutnima podijelile i neke žrtve trgovine ljudima.

 

Suvremena tragedija

Michael Czerny, dotajnik Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, na spomenutoj se konferenciji upitao zašto izopačenost trgovine ljudima postoji i u 21. stoljeću? Jedno od mogućih objašnjenja koje je pritom dao jest njena isplativost, odnosno velika zarada za one koji se njome bave, a potom se ponovno upitao: “Što bismo mogli učiniti kako bismo smanjili, odnosno prekinuli trgovinu ljudskim bićima?”

 

Ne brojevi, nego lica

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, u svijetu danas ima više od 45 milijuna žrtava trgovine ljudima, no moguće je da je broj čak i veći. P. Frederic Fornos, međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže, rekao je da se pred tom ljudskom tragedijom, tolikom patnjom, bespomoćnošću i tjeskobom muškaraca, žena i djece diže vapaj koji dolazi iz srca, vapaj molitve Gospodinu. Za papu Franju – naglasio je – to nisu brojevi, već imena, lica i konkretne priče. Ne možemo šutjeti, ukoliko ne želimo svoju dušu prodati vragu – rekao je p. Fornos te dodao da su zbog toga s Papom pripremili mjesečni video o toj drami. Naime, Papina je molitvena nakana za ovaj mjesec posvećena upravo žrtvama trgovine ljudima, prisilne prostitucije i nasilja.

 

Zraka nade

Nakon konferencije za novinare, neke žrtve trgovine ljudima ispričale su svoju priču, povezanu s teškom patnjom, obmanama i lažnim obećanjima o poslu. Čak su i obitelji sudionici toga užasa – rekla je jedna nigerijska djevojka. Roditelji iz neznanja i krajnjeg siromaštva potiču svoje kćeri na odlazak na Zapad, ne znajući da ih guraju prema prostituciji. Sestra Gabriella Bottani, međunarodna koordinatorica Mreže za borbu protiv trgovine ljudima “Talitha Kum”, govorila je pak o svom susretu s jednom djevojkom kojoj se, unatoč preživljenoj patnji i tragovima nasilja na tijelu, u određenom trenutku na licu pojavila zraka nade koja pokreće i Međunarodni dan molitve i razmišljanja o trgovini ljudima. Ovaj je dan – kazala je – zraka svjetla koja ima lice brojnih žrtava i sv. Jozefine Bakhite.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: