Homelokalne vestiTajna utjelovljenja Božjega Sina

Tajna utjelovljenja Božjega Sina

Blagdan Navještenja Gospodinova obilježili smo 25. marta svečanom euharistijom u crkvi Krista Kralja u Beogradu, koju je predvodio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Taj dan blagoslovljena je obnovljena crkva i obilježen završetak »Tjedna za život«.

»Samo nekoliko puta godišnje pokleknemo za vrijeme mise, kada u Vjerovanju izgovaramo riječi: Utjelovio se po Duhu Svetome… danas i na Božić te na Veliki petak, pred samim drvetom križa. Dok su svetci nekada po Duhu Svetome otkrivali veličinu tajne križa, vrhunac ljubavi, mi bismo danas teško došli do takve odluke«, istaknuo je nadbiskup. Primijetio je da su u modernijim crkvama već izbacili klupe s klecalima. Izgleda kao da smo izgubili oduševljenje za pobožno klečanje pred beskonačno svetim. Na ovo nas je razmišljanje nadbiskup potaknuo jer se mnogo toga oko nas mijenja. Rekao je kako čovjek danas mora prosuđivati po snazi Božjega Duha crpeći iz Staroga i Novoga zavjeta i da mora znati čitati znakove vremena.

Osvrnuvši se na prvo čitanje, primijetio je da smo mi danas poput kralja Ahaza, koji nije želio tražiti stvari od Boga i slušati proroka Izaiju. »Više volimo griješiti nego da se ponizno obratimo Bogu za pomoć. Bog se ne zadovoljava da nam govori samo o riječi istine, nego se ta Riječ utjelovljuje, po Djevici. To je čudo i znak svima nama«, naglasio je nadbiskup.

Čak je i njemački filozof  Friedrich Nietzsche svojedobno izjavio da ako bismo mi kršćani živjeli tajnu utjelovljenja, bili bismo posve drugačiji, dodao je nadbiskup.

»Crkva od nas traži da se ovoj tajni klanjamo tako da ona i za druge može postati znak. Djevičanstvo Marije je garant rađanja i nitko od nas ne može se spasiti bez nje…

Čudo je da i mi možemo u vjeri prihvatiti taj njezin dar. Pozvani smo da prihvatimo, dakle, taj njezin dar, znak novog jedinstva neba i zemlje, što znači Isusa Krista. Sklad i ljepota je upravo ono što dolazi iz unutrašnjosti po Očevoj volji«, zaključio je propovijed nadbiskup.

Nadbiskup Hočevar je također blagoslovio obnovljenu crkvu koja, kako kaže, mora biti nalik Djevici Mariji, koja je sva lijepa, da bismo u njoj mogli primati darove novoga života, Života u vjeri i Života za vječnost.

Znakovita je bila i činjenica da smo na Josipovo 19. marta započeli »Tjedan za život« i završili ga upravo na dan Blagovijesti. U tom smo se tjednu, obraćajući se Mariji, Majci života, molili za beskrajan broj djece kojoj je zabranjeno roditi se. Mons. Hočevar je dodao da je taj tjedan urodio plodom jer se više ljudi iz župa Beograda obvezalo da će se tijekom devet mjeseci, do 25. decembra ove godine , moliti za nerođenu djecu…

Na kraju mise, župnik i generalni vikar mons. Aleksandar Kovačević je u ime Nadbiskupije čestitao nadbiskupu mons. Stanislavu Hočevaru prigodom 19 godina od imenovanja za biskupa.

(kmc)

FOLLOW US ON: