HomevestiTajnik Svete Stolice za odnose s državama posjetio Armeniju

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama posjetio Armeniju

Na slici: Nadbiskup Paul Richard Gallagher propovijeda na svetoj misi u Gyumriju

Nadbiskup Paul Richard Gallagher prošlih je dana bio u dvodnevnom posjetu Armeniji, u sklopu kojega se susreo s predsjednikom Armenom Sarkissianom i patrijarhom Armenske apostolske Crkve, katolikosom svih Armenaca, Karekinom II.

Prvi dan posjeta, u subotu 9. novembra, nadbiskup je u glavnom gradu Erevanu pohodio Memorijalni spomenik žrtvama armenskoga genocida u kojemu je, od 1915. do 1923. godine, 1,500.000 Armenaca okrutno ubijeno po nalogu Osmanskoga Carstva.

Na tiskovnoj konferenciji, održanoj u subotu u armenskoj prijestolnici, nadbiskup Gallagher je zahvalio na srdačnoj dobrodošlici te prenio pozdrave pape Franje koji je zajamčio svoju molitvu za armenski narod. Osim toga, nadbiskup je istaknuo kako tim posjetom želi dati važnost prijateljstvu koje odlikuje odnose Svete Stolice i Armenije, podsjetivši da je armenski narod prvi prihvatio kršćanstvo kao državnu religiju.

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama podsjetio je potom na dar koji je preko Talijanskoga Caritasa sveti Ivan Pavao II. ostavio Armeniji, a riječ je o bolnici Redemptoris Mater u Ashotsku koja pruža besplatnu medicinsku njegu najpotrebitijima. Prisjetio se također apostolskog posjeta pape Franje toj zemlji, u lipnju 2016. godine, te se osvrnuo na suradnju Armenije i Svete Stolice na području društvenih, kulturnih i dobrotvornih aktivnosti. Na kraju je nadbiskup istaknuo važnost suradnje s Armenskom apostolskom Crkvom, kao i ulogu Katoličke Crkve u toj zemlji te njen doprinos na svim područjima društvenoga života.

Posjet nadbiskupa Gallaghera završio je u nedjelju, svetom misom koju je u crkvi Svetih mučenika u Gyumriju predslavio nadbiskup Raphaël Minassian, ordinarij za katolike armenskoga obreda u Istočnoj Europi. Uz nadbiskupa Gallaghera, misi su prisustvovali predstavnici katoličkih zajednica iz raznih dijelova zemlje, kao i svećenici Armenskog katoličkog ordinarijata.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: