Homelokalne vestiTi si Petar-Stena…

Ti si Petar-Stena…

Dana 29.06.2017. braća Isusovci i župa Svetog Petra proslavili su svog nebeskog zaštitnika. Kao priprema za ovo veliko slavlje održana je trodnevna duhovna obnova koju je predovodio pater Zdravko Knežević, poglavar isusovačke zajednice u Osjeku. Pater Zdravko je takođe predvodio i jutarnju svetu misu toga dana.

Na blagdan je večernju svetu misu u crkvi Svetog Petra, predvodio nadbiskup beogradski, mons. Stanislav Hočevar, uz koncelebraciju, don Aleksandra Kovačevića, vlč. Antona Kragola, patera Vinka Maslaća, vlč. Joze Duspare iz Zemuna, fra. Ilije Alandžaka, i vlč. Alojza Letonje.

Mons. Stanislav Hočevar podsetio nas je na važnost službe koju papa Franjo kao naslednik Svetog Petra vrši u službi spasenja čovečanstva, pozivajući nas uz pitanje, jesmo li svako od nas ponaosob dali sve od sebe na putu spasenja na koji smo svi od Gospodina pozvani, na opštu ispoved?

Preuzvišeni je svoju homiliju započeo uz naglašavanje važnosti apostolskog poslanja koje imaju ne samo zaređeni svećenici, nego i vernici: ”Što dakle današnje čovečanstvo govori o Isusu Kristu?” Misleći pri tome ne samo na globalni nivo, nego i na lokalni, i na nas same, podsećajući nas na odgovor koji je sv. apostol Petar dao Isusu, kada je ispunjen Duhom odgovorio:”Ti si Krist – Sin Boga živoga.” Da li mi danas imamo snage da prihvatimo i svojim životima, rečima i delima svedočimo veru? Jesmo li spremni da snagom vere budemo preobraženi? Naime, kako je preuzvišeni rekao: “Ispovjediti vjeru u Njega, to čovjeka preobražava,” čineći tako “čovjeka novim bićem”, jer samo tako, ako puninom svoje duše spoznajemo “svo bogatstvo Boga”, onda mi nismo samo obični ljudi, nego smo preobraženi i ispunjeni Božjom ljubavlju. I sve dokle god ljudi nisu sposobni čitavim svojim bićem iskazati svoju veru u Boga, neće moći postati novi ljudi, niti će moći svedočiti spasenje. Preuzvišeni nas je zatim podsetio i na to da čovek bez poverenja u Boga luta, tražeći puteve koji ne vode nikuda, da tako zaboravlja ono što je u dubini svoje vere znao i osećao sv. apostol Petar: “kuda da idemo, Gospodine? Ti imaš reči života večnoga” Imamo li mi danas tu snagu vere? Imaju li je naše župne zajednice? Ispovedamo li veru samo kao nešto što se ponavlja po inerciji, ili to ispvedanje vere izlazi iz dubina naših srca, iz naših života? Jesmo li istinski vernici, ili smo i mi kao i veliki deo današnjeg sveta pali pod uticaj subjektivizma, moralnog i verskog relativizma? Pod uticaj načina života koji tvrdi da “ne postoji jedna trajna i nepromenljiva istina?”, upitao se preuzvišeni.  Jesmo li mi kao Petar spremni biti stene? Biti čvrsti u veri? Biti preobraženi u nove ljude verom u Isusa Krista! Verom u onoga koji je savršena simfonija neba i zemlje, Boga i čoveka. A to, dodao je preuzvišeni, ne možemo biti, ako ne prihvatimo Isusov nauk, ako ne pođemo primerom apostola, koji su prihvatili celu poruku, celo evanđelje. Jer “ako prihvatimo samo dio evanđelja”, mi onda “nužno ponovo stvaramo razdjelu između Neba i Zemlje, Boga i Čovjeka, rušeći tako sklad – simfoniju koju je Isus Krist uspostavio”, podvukao je otac nadbiskup, dodavši da je veoma važno prihvatiti nauk Crkve, koji je i nauk Isusa Krista, jer samo tako možemo biti deo “stuba istine” koji Crkva jeste u današnjem svetu relativizma i subjektivizma. Samo ako prihvatimo nauk Crkve, i to ne samo duhovni nauk, nego pre svega moralni nauk, iz razloga što je danas ugroženo dostojanstvo čoveka, baš odbacivanjem nauka Crkve. Što je vidljivo i velikom broju rasturenih obitelji u našem okruženju, podsetio nas je  preuzvišeni. Pozvani smo da ne dozvolimo da se ljudsko biće svede samo na biološke funkcije, na praznu ljušturu bez vere i ljubavi. A to možemo samo ako smo čvrsti u veri.

Nakon svete mise, prisutni vernici i gosti imali su priliku za druženje i razgovor uz agape.

(M.A.K./kmc)

FOLLOW US ON: