Homelokalne vesti»Ti si Petar – Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati«

»Ti si Petar – Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati«

Petrovo

Na dan 29. juna, nakon trodnevnice, svečanim misnim slavljima u crkvi Sv. Petra u Beogradu proslavili smo blagdan apostola Sv. Petra i Pavla.

Svečano misno slavlje u 10 sati predvodio je prečasni Ivan Poleto, kancelar Nadbiskupije, uz koncelebraciju svećenika Beogradske nadbiskupije.

Prečasni Ivan Poleto se na početku svoje homilije dotakao činjenice da je »Crkva počela častiti apostolske prvake još od najranijih vremena. Oni su dva stupa Crkve ‒ Petar je, s jedne strane, glava koja upravlja Kristovim stadom, dok je Pavao apostol naroda koji gori od žara da se Isusovo Evanđelje proširi po čitavom svijetu.«

Sv. Petar nam doista može biti uzor i ideal koji možemo slijediti, naglasio je prečasni Poleto, ali je istaknuo da često zaboravljamo da su i sveci bili ljudi, sa svojim dobrim i lošim stranama, sa svojim manama i vrlinama, sa svojim grijesima. Sv. Petar, koji je bio ribar, zaista nam može to posvjedočiti, jer iako je iznevjerio Isusovo povjerenje, Isus ga postavlja za temelj svoje Crkve.

Završio je svoju homiliju poticajem da se i mi trebamo zapitati »propovijedamo li Krista u našem životu, ili se čak sramimo reći da smo bili u crkvi? Na nama, koji baštinimo ovu vjeru apostola, jest da razmislimo koje su to vrijednosti pokretale Petra i Pavla, pa su tako s entuzijazmom i poletom drugima naviještali radosnu vijest Spasenja.«

Na večernoj misi koju je predvodio beogradski nadbiskup, mons. Stanislav Hočevar je vjernike pozvao na apostolsku molitvu za spas cijeloga svijeta. »Bog se molio za sve, ne samo za vjernike, te se tako moramo moliti i mi. Molimo u ovo vrijeme koronavirusa za sve zaražene i bolesne, a također za sve odgovorne osobe da bi pronašle pravo rješenje, jer ovdje se radi i o moralnom pitanju. Molimo se i za one koji su pogođeni nedavnim poplavama u zemlji, upravo da bismo bili blizu svima u nevolji«, rekao je između ostalog nadbiskup.

»Bog nam je progovorio u Isusu Kristu i mi smo vjernici dužni da Ga prihvatimo i da budemo poslušni Njegovoj riječi.

Moramo imati i sposobnost dijaloga i sa svima razgovarati, ali ne smijemo zatajiti istinu nego približiti svima spasitelja Isusa Krista. To je prvi ’zatvor’ kojeg se trebamo osloboditi: zatvor ravnodušnosti i neodgovornosti.

Isus Krist želi mir svima u svijetu. Najuzvišeniji plod uskrsnuća je upravo mir. On je univerzalni Otkupitelj, umro je za sve. Budimo, dakle, još više u službi apostolske molitve da bi mir zavladao čitavim svijetom. Ne zaboravimo da je Isus molio da svi budu jedno. Znači da je Bog jedan, da je i istina jedna i vjera jedna.

Molimo se i za to da se Katoličkoj Crkvi u Srbiji vrati imovina koja je bila nacionalizirana nakon Drugoga svjetskog rata, da bi naša crkva ovdje i dalje mogla obavljati svoju misiju. Naša Crkva nije neko strano tijelo u ovoj zemlji i molimo da se prema njoj ophode odgovorno i pošteno«, istaknuo je još mons. Hočevar.

kmc

FOLLOW US ON: