Homelokalne vestiTraženje Kraljevstva Božjeg u zajednici

Traženje Kraljevstva Božjeg u zajednici

Trećeg dana trodnevice, 24. novembra, uoči svetkovine Krista Kralja koji je inače bio svečaniji od prethodna dva jer ga je svojim divnim glasovima uveličao zbor gostiju iz Žepče, članova Katoličkog Školskog zbora mladih „Dominix“, svečanu svetu misu je kao i prethodna dva dana predvodio mons. Petar Palić uz koncelbraciju: don Aleksandra Kovačevića, Fra Ilije Alandžaka, vlč. Ivana Poleta i mons. Marka Čolića.

U svojoj homiliji, koja je za temu imala Traženje kraljevstva božjeg u Kršćanskoj zajednici, mons. Palić je podsetio na važnost Kraljevstva Božijeg, o potrazi za njime pre svega u „svome srcu i svojoj savjesti, obitelji,“ rekao je. Ipak, ne trebamo zaboraviti i na traženje Kraljevstva Božjeg u zajednici, u župi, koja je „bitna ćelija, stanica organizma Crkve“, dodao je mons. Palić. Iako krštenjem postajemo Kristovi, „župa je ta koja određuje našu pripadnost određenoj zajednici, koja time postaje naš identitet.“ Zajednica koja mora biti postojana u „Apostolskom nauku, u zajedništvu, lomljenu kruha i u molitvama“, baš onako kako je to u prvim danima rane Crkve istinsku zajednicu vernika opisao sv. apostol Luka. No, upitajmo se, da li smo mi danas takvi? Da li se čvrsto držimo apostolskog nauka? Jesmo li stvarno zajednica jedinstvena u svakodnevnim stvarima, ona koja sa ljubavlju dolazi na sv. misu? Da li je za svakog od nas sv. Euharistija taj mistični, duhovni susret sa Uskrslim Gospodinom? Svedoče li naše molitve o našem zajedništvu? Ili smo se kao i mnogi u današnjem svetu predali konformizmu, predali ispraznosti života u kome je odlazak na molitvu, na sv. misu samo tradicija, obaveza? Da bi smo bili ono na šta smo pozvani, zajednica, moramo se ugledati na naše pretke, na ranu Crkvu. Moramo biti postojani u nauku, u zajedništvu iako smo svi mi različiti, u lomljenju kruha i u molitvama, jer samo tako možemo svedočiti veru u Uskrsloga Gospodina, svedočiti svoj Kršćanski identitet, naglasio je mons. Palić

Na kraju sv. mise, mogli smo čuti i nešto više o zboru „Dominix“ i o Katoličkom školskom centru u Žepči, koji su u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu, u vreme nesrećnih sukoba devedesetih osnovali Don Boskovi Salezijanci. Pored srednje stručne škole, Katolički školski centar u Žepči ima od 2002. i gimnaziju.

Nakon sv. mise imali smo priliku da čujemo nekoliko pesama zbora “Dominix” te se uz malo osveženja družimo sa gostima iz Žepče.

(M.A.K./kmc)

FOLLOW US ON: