Homelokalne vestiTrodnevica uoči proslave blagdana Svetog Antuna Padovanskog

Trodnevica uoči proslave blagdana Svetog Antuna Padovanskog

Proslava blagdana Sveca celoga sveta ‒ Sv. Antuna Padovanskog, patrona Franjevačkog samostana i župe u Beogradu, na koju smo se pripremali tradicionalnim pobožnostima Trinaest utoraka Svetom Antunu ‒ ove godine se poklopila i s obeležavanjem devedesetogodišnjice osnivanja samostana i postavljanja kamena temeljca crkvenog zdanja, remek-dela arhitekte Jože Plečnika.

Proslavi je po tradiciji prethodila svečana trodnevica tokom koje smo uoči proslavljanja svete mise molili krunicu i imali priliku za sakrament svete ispovedi.

Prvog dana trodnevice, u ponedeljak 10. 6. 2019, svetu misu je prikazao fra Benedikt Vujica, gvardijan Samostana Sv. Ante.

Drugog dana trodnevice, 11. 6. 2019, koji je ujedno bio i trinaesti utorak, sv. misu je prikazao mons. Aleksandar Kovačević, generalni vikar Beogradske nadbiskupije i župnik Crkve Krista Kralja.

Trećeg dana trodnevice, u sredu 12. 6. 2019, misu je uz koncelebraciju sveštenika Beogradske nadbiskupije proslavio mons. Filipo Kolnago, savetnik u Apostolskoj nuncijaturi. Toga dana obeležena je i devedesetogodišnjica započinjanja izgradnje Crkve Sv. Antuna na Crkvenom krstu u Beogradu, pa smo nakon sv. mise imali prigodan program koji je otvoren uvodnim obraćanjem fra Ilije Alandžaka, posle kojih je njegova preuzvišenost mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, prigodnim rečima pozdravio prisutne. Pozdrave i izraze zahvalnosti u ime Franjevačke provincije Bosne Srebrene uputio je i fra Nikica Vujica, definitor i ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Sledilo je kratko predavanje fra Benedikta Vujice o istoriji samostana i župe, nakon kojeg je održan mali muzički program: započeo je numerom »Dolce sentire« u izvođenju Teodore Dimitrijević (violina) i pratnju Ivana Sokača (gitara); zatim je zazvučala tradicionalna bosanska »Kad ja pođoh na Bembašu« u izvođenju Siniše Markanovića i pratnju Ivana Sokača.

Posle toga mogli smo da čujemo zanimljivo predavanje Damjana Prelovšeka, istoričara umetnosti, pod nazivom »Jože Plečnik – Beč, Ljubljana, Prag«

Drugi deo muzičkog programa večeri započeo je arijom iz opere “Ombra mai fu”, arija Kserksa iz opere “Kserks”, Georga Fridriha Hendla, u izvođenju Stefana Simonovića, tenora i orguljsku pratnju Svetlane Vnučec, a nastavljen je s »Pieta Signore« u izvođenju Siniše Markanovića, koga je na orguljama pratila Svetlana Vnučec.

Treće predavanje s temom »Jože Plečnik, 1951–1956« održala je Ana Kocijan, istoričarka umetnosti.

Na samom kraju programa mogli smo da uživamo u akordima molitve »Ave Maria« u izvođenju Ivane i Ane Sokač.

(M.A.K./kmc)

FOLLOW US ON: