HomevestiTurska: Erdogan za uvođenje smrtne kazne?

Turska: Erdogan za uvođenje smrtne kazne?

Stotine tisuća ljudi izašlo je prekjučer na ulice, na proslavu neuspjeha državnog udara koji se dogodio, 15. jula, prošle godine. Predsjednik Erdogan prijeti da će uvesti smrtnu kaznu, ako je Parlament odobri. Europa sa svoje strane, Turskoj pruža ruku jedino ako bude poštovala ljudska prava.

Svečanost  pod nazivom „Marš nacionalnog jedinstva» započela je prekjučer popodne u Istanbulu, na bivšem mostu Bosfor, koji je sada preimenovan u: „Most mučenikâ 15. jula“ – mjestu na kojm su prije godinu dana tenkovi blokirali prilaz, i tako započeli neuspjeli udar protiv Predsjednika. Proslava se organizirala i odvijala i u Ankari, pred zgradom Turskoga parlamenta. „Izdajnicima ćemo odrubiti glave“ – kazao je prdsjednik Erdogan u svom govoru u Istanbulu, iskazujući spremnost na ponovno uvođenje smrtne kazne, ako je Parlament izglasa.

Ruka Europske zajednice prema Turskoj – s druge strane – ostaje ispružena, ali Ankara treba pokazati volju da bude ‘europska’ te da usvoji temeljne europske vrjednote“ –  stoji u izvješću predsjednika Europske komisije, Jeana Claudea Junckera, u priopćenju koje je objavio njemački Bild.

Prema Junckeru „Jedinstvo ljudskih prava, sloboda tiska i pravna država, nisu kompatibilni s hapšenjem i izolacijom novinara“. „U našem posljednjem razgovoru, u svibnju – dodao je predsjednik Europske komisije – imao sam dojam da traži blizinu Europe. Složili smo se oko daljnjega produbljivanja suradnje na području kao što je energetska politika, sigurnost i antiterorizam. Zajedno možemo postići više nego pojedinačno“ – napisao je Juncker.

Za Ankaru, u pozadini pokušaja državnog udara od 15. jula 2016. godine, koji je koštao života oko 250 ljudi, je plan imama Fetullaha Gulena, koji se nalazi u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, za kojeg se smatra da je šef jedne subverzivne organizacije. U proteklih godinu dana izvršeno je više od 50 000 uhićenja osoba osumnjičenih da su podržavali neuspjeli državni udar, a podijeljeno je isto tako i 150 000 otkaza. U turskim zatvorima – kako saznajemo – nalazi se zatočeno 150 novinara.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: