HomevestiU 2016. godini ubijeno oko 90 tisuća kršćana

U 2016. godini ubijeno oko 90 tisuća kršćana

Crkva je 26. decembra slavila svetoga Stjepana, Prvomučenika. Progon kršćana nije nešto sporedno u povijesti kršćanstva već je sve do danas obilježio život kršćana. Papa Franjo je u više navrata istaknuo kako su danas progoni kršćana brojniji nego u prvim vremenima Crkve.

Osvrnuvši se na današnje progone kršćana u razgovoru za našu radiopostaju, profesor Massimo Introvigne, ravnatelj Centra za proučavanje novih religija, rekao je kako se govori da je ove godine oko 90 tisuća kršćana ubijeno iz mržnje prema njihovoj vjeri, dodavši da od 500 do 600 milijuna kršćana ne može sasvim slobodno ispovijedati svoju vjeru.

Ugledni američki Centar za proučavanje globalnoga kršćanstva sljedeći će mjesec objaviti svoju statistiku za 2016. godinu, prema kojoj je 90 tisuća kršćana ubijeno zbog njihove vjere, jedan svakih šest minuta, malo manje dakle nego prije dvije godine kada ih je ubijeno 105 tisuća. Od ovih je 70%, dakle 63 tisuće, ubijeno u plemenskim sukobima u Africi. Centar ih uključuje u statistiku jer smatra da su ubijeni jer nisu htjeli uzeti oružje u ruke. Drugih 30%, odnosno 27 tisuća, ubijeno je u terorističkim atentatima, u uništavanje kršćanskih sela, u progonima vlasti, kao što je slučaj Sjeverne Koreje – kazao je profesor Introvigne.

Na upit o progonjenim kršćana u svijetu, rekao je kako se procjenjuje da od 500 do 600 milijuna kršćana ne može sasvim slobodno ispovijedati vjeru. Ne namjeravajući umanjiti ili zaboraviti patnje sljedbenika drugih religija, treba istaknuti da su kršćani najprogonjenija vjerska zajednica. Netko bi mogao posumnjati u statistike američkoga Centar za proučavanje globalnoga kršćanstva jer govorio o 90 tisuća ubijenih kršćana, dok drugi navode nekoliko tisuća, a neki pak govore o stotinama tisuća – primijetio je profesor dodajući:

Kada su razlike vrlo velike, razvidno je da se brojevi ne odnose na istu stvar. Neki nabrajaju osobe koje su stavljene pred tragičan odabir: odricanje od vjere ili smrt. Prema njima svake godine umre stotinjak osoba. Ako netko gleda malo šire i u obzir uzima osobe koje su mogle biti ubijene zbog prakticiranja vjere, onda govori o nekoliko tisuća. Ali kad se govori o osobama koje su ubijene jer su kršćani, onda dolazimo do brojke 90 tisuća, dakle, svake šeste minute umre neki kršćanin – objasnio je Introvigne.

Na primjedbu kako ima primjera da su neki kršćani na teritoriju samozvane Islamske države radije umrli nego se odrekli svoje vjere, rekao je kako takvih slučajeva ima mnogo, te da Crkva neke proučava imajući u vidiku moguću beatifikaciju. Neki su kršćani željeli ostati u tim područjima kako bi mogli svjedočiti svoju vjeru – kazao je profesor dodajući.

Govoreći o samozvanoj Islamskoj državi, ne smijemo zaboraviti da džihadisti ubijaju mnoge muslimane. Prema našoj procjeni, broj kršćana ubijenih poradi vjere u 2016. godini i broj muslimana također ubijenih poradi njihove vjere vrlo je sličan, ako se izuzme Afrika, govorimo dakle o drugim kontinentima, osobito o Aziji. Muslimane uglavnom ubijaju drugi muslimani; suniti ubijaju šijite, to je najčešći slučaj. Katkada šijiti ubijaju sunite, a džihadisti ubijaju sve muslimane koji se ne slažu s njihovom ideologijom – kazao je profesor.

Na upit što ga najviše pogađa u svim tim progonima, rekao je kako želi istaknuti dvije činjenice, a prva je da u svim državama raste nesnošljivost koja je prethodnica diskriminacije, a koja je pak na svoj način prethodnica progona, a potom ga se najviše doimlje primjerno držanje kršćanskih manjina koje su izložene svakovrsnim zlostavljanjima. Kršćanske zajednice vrlo rijetko odgovaraju na nasilje, dok u većini slučajeva mirno svjedoče svoju vjeru, često praštajući svojim progoniteljima i moleći za njih – zaključio je profesor Introvigne.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: