HomevestiU 2018. godini ubijeno više od 3000 kršćana, više nego 2017. godine

U 2018. godini ubijeno više od 3000 kršćana, više nego 2017. godine

I ove su godine brojni kršćani ubijeni zbog vjere. Spominjemo ih se na dan u koji se u Crkvi slavi blagdan svetoga Stjepana prvomučenika

Čitajući u Djelima apostolskim o mučeništvu svetoga Stjepana, kojega danas slavimo kao prvomučenika, ono što snažno pogađa nije samo okrutnost kamenovanja, nego opreka s njegovom blagošću. Njegove su posljednje riječi molitva za oprost njegovim ubojicama: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!“. Te su riječi stoljećima odjekivale, oblikujući srce brojnih kršćanskih mučenika, ubijenih zbog vjere.

Danas ima mučenika više nego u prvim stoljećima – više je puta istaknuo papa Franjo, spominjući se nedavno, na misi slavljenoj u Domu svete Marte, koptā ubijenih na plaži u Libiji, koji su umrli zazivajući Isusovo ime, i s utjehom u srcu.

Prije nešto više od mjesec dana Zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji objavila je svoj Godišnji izvještaj koji obuhvaća razdoblje od juna 2016. do juna ove godine, a iz kojega proizlazi da u svijetu ima oko 300 milijuna progonjenih kršćana, i 38 zemalja u kojima su oni diskriminirani. Mnogi od njih izgube život zbog svoje vjere.

I u ovoj, 2018. godini, potvrđuje se, nažalost, ta dramatična težnja – kazala je u razgovoru za našu radijsku postaju Marta Petrosillo, glasnogovornica spomenute zaklade te dodavši da je vrlo teško imati točne procjene, spomenula samo neke od brojnih žalosnih događaja. Među ostalima spomenula je petoricu svećenika u Srednjoafričkoj Republici, ubijenih u četiri odvojena napada; te sedmoricu svećenika ubijenih u Meksiku.

U Nigeriji je pak u travnju počinjen napad u jednoj crkvi, u kojemu su ubijena dva svećenika. U toj je zemlji samo u prvih pet mjeseci ove godine, u napadima muslimanskih Fulana, ubijeno gotovo 500 kršćana. I nedavni napad u Egiptu, počinjen 2. novembra, u kojemu je ubijeno 11 kršćana dok su putovali prema svetištu nedaleko od Minyae, uz brojna druga ubojstva potvrđuje dramu protukršćanskih progona – primijetila je Marta Petrosillo.

Osvrnuvši se i na jednu ovogodišnju dobru vijest, na oslobađajuću presudu Asiji Bibi u Pakistanu, nakon gotovo deset godina provedenih u zatvoru, glasnogovornica zaklade Pomoć Crkvi u nevolji je primijetila da, nažalost, njezina drama još uvijek traje. Nadali smo se da će Asia ubrzo moći napustiti zemlju, ali to se, nažalost, još uvijek nije dogodilo; stoga se još uvijek nalazi u Pakistanu, te ona i njezin suprug žive pod zaštitom. Ali ne i njezine dvije kćeri koje su se u samo dva mjeseca, tijekom kojih su primile brojne prijetnje, nekoliko puta morale seliti.

Kršćanske su žene u vrlo brojnim sredinama dvostruko pogođene – dodala je Petrosillo. U mnogim se zemljama događaju otmice, silovanja i prisilni brakovi, a žalosni je primjer za to Pakistan u kojemu se svake godine, pretpostavlja se oko tisuću djevojaka, ali vjerojatno ih je mnogo više, kršćanki i hinduistkinja, otima, siluje i potom primorava na brak s njihovim silovateljima. Jedan od posljednjih slučajeva dogodio se prošlih mjeseci, a riječ je o jednoj 12-godišnjoj djevojčici.

Slična je situacija i u Egiptu, u kojemu se svakog mjeseca dogodi otmica žena, koje se primora na obraćenje, a potom i na brak sa silovateljem. Stoga, biti žena i kršćanka, u brojnim zemljama u svijetu znači biti dvostruko ranjiva. To, nažalost, vrijedi i za djecu – napomenula je Marta Petrosillo.

I Cristian Nani, ravnatelj talijanskoga predstavništva udruge Open Doors/Otvorena vrata, koja djeluje u više od 60 zemalja, pružajući obrazovanje i pomoć kršćanima koji trpe zbog svoje vjere, potvrdio je da je prema njihovim procjenama u 2018. godini ubijeno više kršćana nego prošle godine. Mnogo je nasilja bilo ove godine; vjerojatno će broj kršćana ubijenih zbog njihove vjere biti veći u odnosu na 2017. godinu, tijekom koje je ubijeno više od 3000 kršćana. Ti se podatci ne odnose na kršćane ubijene u ratovima, ili zbog bijede ili slično, nego upravo zbog njihova ispovijedanje kršćanske vjere – istaknuo je Nani.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: