Homelokalne vestiU Aleksincu obeležen patron župe Sv. Majka Terezija od Kalkute

U Aleksincu obeležen patron župe Sv. Majka Terezija od Kalkute

Na blagdan sv. Majke Terezije od Kalkute, 5. septembra, u Aleksincu je obeležen patron župne crkve

U prepodnevnim satima u prostorijama Opštinske biblioteke „Vuk Karadžić“ održana je promocija knjige „Predeli verovanja”, autora Miloša Jevtića, razgovor sa Stanislavom Hočevarom.

Tokom promocije, nadbiskup Hočevar govorio je o svom detinjstvu, školovanju i službovanju do dolaska u Srbiju 2000. godine, kao i uspostavljanju bliskih odnosa sa blago počivšim patrijarhom Pavlom i uopšte sa Srpskom pravoslavnom crkvom, pri tome izdvajajući ekumenizam kao prioritet svih prioriteta.

Promociji su između ostalih prisustvovali predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković i njegov zamenik Čedomir Rakić kao i gosti iz mariborskog Caritas-a.

U popodnevnim satima, u crkvi sv. Majke Terezije od Kalkute, svečano misno slavlje u zajedništvu sa svećenicima niškog dekanata predvodio je otac nadbiskup. U svojoj propovedi, mnoštvu okupljenih vernika iz Aleksinca ali i hodočasnika iz okolnih gradova, otac nadbiskup je poručio: „Ustrajnost je znak života, u današnje vreme, gde nema ljubavi, potrebno je pokazati da smo blizu onima koji su u potrebi, a Caritas u Aleksincu to svojim delovanjem, uz pomoć partnera iz Maribora i nadbiskupskog i Caritasa Srbije čini već dugi niz godina. Na poseban način zaštitnica ove župne zajednice, sv. Majka Terezija daje nam primer kako postupati prema onima u potrebi. Ona, koja je napustila sigurnost zajednice kojoj je pripadala i izašla na ulice Kalkute da pomaže ranjene, bolesne, potrebite podstiče i nas da svojim svakodnevnim delovanjem budemo blizu onima kojima je naša pomoć potrebna.“

Pod svetom misom osveštana je i slika sv. Majke Terezije od Kalkute u prezbiteriju crkve koju je naslikao slikar Nikola Marković.

Nakon svete mise druženje je nastavljeno uz prigodno agape.

(A.N./kmc)

FOLLOW US ON: