Homelokalne vestiU beogradskoj katedrali proslavljena 98. godišnjica ponovne uspostave Beogradske nadbiskupije

U beogradskoj katedrali proslavljena 98. godišnjica ponovne uspostave Beogradske nadbiskupije

U subotu 29. oktobra, svečano misno slavlje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, povodom proslave 98. godišnjice ponovne uspostave Beogradske nadbiskupije, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz koncelebraciju vlč. Damiana Štiha iz Slovenije i sveštenika grada Beograda.

Nadbiskup je na samom početku mise pozdravio sve prisutne sveštenike, vernike kao i goste iz Slovenije koji su svojim pevanjem animirali ovo svečano misno slavlje.

U svojoj propovedi nadbiskup Hočevar istakao je važnost i značaj sadašnjeg trenutka kao i ove mise pomoću koje se uz molitvu i pouzdanje u Gospodina i Njegovu stvaralačku snagu vernici ove Nadbiskupije spremaju za proslavu jubileja, tačnije 100. godišnjice ponovne uspostave Beogradske nadbiskupije, koja će biti proslavljenja 2024. godine.
Nadbiskup se u svojoj propovedi takođe osvrnuo i na dane koju su protekli kao i na događaje, posetu kardinala Kurta Koha, koji je svojom posetom “posejao seme” daljeg razvoja ekumenakog dijaloga u Srbiji. Upravo ova Nadbiskupija koja se nalazi na ušću Istoka i Zapada treba da postane mesto ljubavi i zajedništva a  novi Pastoralni centar središte okupljanja svih ljudi bez obzira na veru i naciju. “Beogradska nadbiskupija ovde i sada istom ljubavlju ljubi sve ljude i hoće ih sve spasiti – to treba da postane misija svih nas”, zaključio je nadbiskup Hočevar.

Pod ovom misom, podeljen je i sakramenat krizme tako da je ovaj dan pored posebnog istorijskog značaja za samu Nadbiskupiju u sebi sadržao i jednu važnu duhovnu dimenziju a to je upravo ovaj sam čin kada se Crkvi Božijoj pridružio još jedan sada već punopravni član.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: