HomevestiU Indoneziji usvojen zakon koji zabranjuje fundamentalističke organizacije

U Indoneziji usvojen zakon koji zabranjuje fundamentalističke organizacije

U Indoneziji je Parlament konačno usvojio zakon koji se protivi fundamentalističkim organizacijama, ali se ne suprotstavlja ljudskim pravima i slobodi udruživanja, jer ljudska prava ne mogu smanjiti ili povrijediti opće dobro. Organizacija koja se opire temeljnoj ideologiji države, u bilo kojoj bi zemlji bila raspuštena zato što je subverzivna – kazao je pater Benny Susetyio, tajnik nacionalnoga vijeća ‘Instituta Setara’, studijskoga centra za ljudska prava, izražavajući zadovoljstvo odredbom protiv ekstremizama. Ona, naime, ovlašćuje Vladu da raspusti mnogobrojne organizacije protivne Ustavu i ideologiji ‘Pancasila’, odnosno indonezijskim nacionalnim načelima.

Zakon je potaknula i snažno željela administracija predsjednika Joka Widoda, kako bi se ograničila nazočnost i djelovanje radikalnih islamskih skupina koje su prošlih mjesecî dale da se čuje njihov glas i osjeti njihov utjecaj na društvo, koje je većinski muslimansko, i to propagirajući ideje kao što je promicanje šerijatskoga zakona i kalifata, koji su oprečni strukturi indonezijske nacije.

Prema novim odredbama izvršna će vlast moći izravno intervenirati, zabraniti i raspustiti mnogobrojne organizacije, bez sudskoga postupka. Prije je, naime, po indonezijskom pravu bila potrebna sudska odluka o raspuštanju skupinâ i udrugâ. Izvršna je vlast, primjerice, u srpnju ove godine putem suda upozorila i tražila raspuštanje radikalne islamske skupine Hizbut Tahrir Indonesia, optužene za ugrožavanje nacionalnoga jedinstva zemlje, budući da podupire islamski kalifat.

U našoj zemlji muslimani i kršćani aktivno surađuju u izgradnji društvenoga i kulturalnoga tkiva poštovanja i suživota, i to kroz opširan odgoj, posebice u obiteljskom životu – podsjetila je Siti Musdah Mulia, muslimanska aktivistica za prava indonezijskih ženâ, te dodala kako je za to potrebno preoblikovati neke zakone i javne politike u svrhu zaštite demokracije i ljudskih pravâ.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: