HomevestiU Jemenu humanitarno stanje očajno

U Jemenu humanitarno stanje očajno

U Jemenu, u kojemu se već tri godine vodi krvavi sukob, humanitarno je stanje očajno. Narod je pritisnut između dvije vatre, između pobunjenikâ houthi i vojnih operacija koalicijskih snaga koje predvodi Saudijska Arabija, a koja je u obrambene svrhe blokirala pristup humanitarnim operacijama.

Ujedinjeni narodi i Međunarodni odbor Crvenoga križa stoga upućuju snažan apel da se sve granice ostave otvorenima kako bi se jemenskom narodu dostavila pomoć. Nedostatak hrane, lijekova, i zdravstvene pomoći, prijeti životu 27 milijunâ civila koji su već oslabljeni zbog sukoba – istaknula je Iolanda Jaquemet, glasnogovornica Međunarodnoga Crvenog križa za Bliski istok.

U sukobima je uništen veliki dio temeljne infrastrukture, a zdravstveni je sustav doveden do ruba potpunoga nedjelovanja. To stanje još više otežava epidemija kolere. Riječ je o bolesti koja se može potpuno spriječiti, ali se širi zbog nedostatka čiste vode i dramatičnoga nepostojanja higijene – istaknula je glasnogovornica Međunarodnoga Crvenog križa.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: