HomevestiU Jeruzalemu nove postaje Križnoga puta

U Jeruzalemu nove postaje Križnoga puta

Na slici: Stara oznaka V. postaje Križnoga puta na “Via Dolorosa” u Jeruzalemu – rimski broj na metalnom disku

Skulpture dimenzija 50×60 cm postavljeno je uz metalne diskove s rimskim brojevima koji su dosad bili jedine oznake postaja na tom izvornom Križnom putu

U ponedjeljak, 7. oktobra, u Jeruzalemu su na „Via Dolorosa“, kojom je Isus Krist prošao noseći križ prema Kalvariji, otkrivene nove brončane skulpture koje predstavljaju postaje Križnoga puta. Papa Franjo ih je blagoslovio 21. septembra u Vatikanu, a izradio ih je, u Veroni, talijanski umjetnik Alessandro Mutto.

Devet skulptura dimenzija 50×60 cm postavljeno je uz metalne diskove s rimskim brojevima koji su dosad bili jedine oznake postaja na tom izvornom Križnom putu. Ostalih pet skulptura nalazi se u kapeli Kustodije Svete zemlje u bazilici Svetoga groba.

Ideja o novim postajama rodila se 2003. godine kod Roberta Brizzija, vlasnika veronske ljevaonice umjetnina, prilikom postavljanja „Vrata mira“, brončanoga portala koji prikazuje biblijske prizore Isusova rođenja, na prolazu koji povezuje baziliku svete Katarine u Betlehemu s bazilikom Isusovog rođenja. U vezi s time, Brizzi je objasnio kako je smatrao da vjernicima koji dolaze iz cijeloga svijeta nedostaje uporište za razmatranje Isusove Muke. Zahvaljujući tzv. postupku izgubljenog voska i završnoj obradi rukom – kako je istaknuo Roberto Brizzi – uspjeli su do najsitnijih detalja prikazati postaje Križnoga puta.

Projekt je proveden u suradnji između Veronske biskupije i Kustodije Svete zemlje kojoj su skulpture darovane. Vlasnik veronske ljevaonice objasnio je također kako tu nije riječ samo o osjećaju koji prati materijalni dar hodočasnicima, već i o mogućnosti da su u Svetu zemlju, zahvaljujući blagoslovu Svetoga Oca, mogli donijeti duhovni dar.

Autor djela, Alessandro Mutto, komentirao je pak kako se prilikom izrade postaja osjećao kao da se nalazi na virtualnom putovanju koje ga je prenijelo u to doba. Istaknuo je, osim toga, da je mnogo proučavao, čitao i istraživao povijesne podatke te je izrazio svoje zadovoljstvo ostvarenim.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: