Homelokalne vestiU katedrali svečano proslavljena Velika Gospa

U katedrali svečano proslavljena Velika Gospa

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u ponedjeljak 15. augusta u beogradskoj katedrali koja je toga dana i proslavila svoju zaštitnicu. Središnje euharistijsko slavlje u zajedništvu svećenika župa grada Beograda predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit koji je za vrijeme slavlja blagoslovio ruže, ali i odredio da svi koji ispunjavaju propisane uvjete mogu dobiti i potpuni oprost koji je izmoljen na kraju euharistijskoga slavlja.

Danas govorimo da nemamo vremena za vjeronauk, nedjeljnu misu, nemamo vremena za rad u Caritasu, a gdje je ljubav uvijek je dovoljno vremena. I nitko ne može reći da voli svoju obitelj, narod, svoju Crkvu ako nema ili ne želi imati dovoljno vremena. I jedino ako imamo vremena jedni za druge onda ćemo biti Crkva sinodalnosti.

Kršćanski poziv na odgovornost u društvu

„Čovječanstvo je došlo na neki rub i nemamo spoznaje kako dalje. Strašni ratovi i u Europi potvrđuju da svijetom upravljaju huligani, harlekini i ludisti, kako to piše jedan vrsni diplomat. No, kao kršćani odgovorni smo i kršćani nisu oni koji prstom upiru na druge već su oni koji poput Blažene Djevice Marije preuzimaju odgovornu ulogu i preobražavaju našu zemlju“, poručio je nadbiskup u prigodnoj propovijedi istaknuvši Bogorodicu kao onu koja je preuzela odgovornost. „Ona je bila svjesna svoga nacionalnog i duhovnog identiteta. Drugome nije predbacivala da je pripadnik nekoga drugoga naroda već je krenula na put“, dodao je nadbiskup govoreći o poslanju krizmanika koji su sve manje prisutni u svojim kršćanskim zajednicama. Pozvao je sve vjernike da preuzmu svoju ulogu i obavezu te mladima pomognu oko pronalaska vlastitoga identiteta. Osvrnuo se na čovjekov hedonizam uživanja u svemu i pozvao je sve na poniznost i jednostavnost. „Bogorodica se nije bojala svoje prošlosti i prošlosti svoga naroda. Znala je da nije njezino da kritizira već je upravo ona sagledala svu povijest svoga naroda“, naglasio je nadbiskup govoreći u Bogorodičinom uspinjanju na gorje te je pozvao mlade roditelje da se iskreno i odgovorno suočavaju s problematikom života koju mogu riješiti jedino i samo ako uranjaju u Božju tajnu prisutnosti.

Potrebno je imati vreman i pomoći jedni drugima

„Nemojmo se otkinuti od korijena Isusa Krista. Samo on može u pustinji procvasti i pustinju promijeniti, a u ovo vrijeme suše naših odnosa i ratova  prijeko nam je to potrebno“, apelirao je nadbiskup na sve ljude dobre volje. „Mariji nije bilo teško ići u susret Elizabeti, nije joj bilo teško prvoj da pozdravi“, zaključio je i pozvao vjernike da se i oni odvaže i pomognu svima koji su u potrebi. „Danas govorimo da nemamo vremena za vjeronauk, nedjeljnu misu, nemamo vremena za rad u Caritasu, a gdje je ljubav uvijek je dovoljno vremena. I nitko ne može reći da voli svoju obitelj, narod, svoju Crkvu ako nema ili ne želi imati dovoljno vremena. I jedino ako imamo vremena jedni za druge onda ćemo biti Crkva sinodalnosti“, naglasio je nadbiskup pozivajući sve da budu proroci jedni za druge i da jedni u drugima otkriju snagu djelovanja Božje milosti. „Marija je potvrda da nas Bog nikada nije zaboravio“, rekao je nadbiskup poželjevši svima puno Božje snage koju je imala Bogorodica.

Euharistijskom slavlju predhodila je molitva krunice koju je također predmolio nadbiskup Hočevar, a za samu svetkovinu vjernici su se pripremali kroz trodnevnu duhovnu pripremu.

Misu je izravno na svojim frekvencijama i putem interneta prenosio Radio Marija Srbije, a svojim glasovima euharistijsko slavlje uzveličao je zbor „Ars vocalis“ pod ravnanjem Miroslava Avramovskog i pod pratnjom orguljaša Andreja Ivanovića.

FOLLOW US ON: