Homelokalne vestiU katedrali započela trodnevnica uoči svetkovine Velike Gospe

U katedrali započela trodnevnica uoči svetkovine Velike Gospe

U sklopu trodnevne duhovne pripreme za svetkovinu Uznesenja Blaćene Djevice Marije, u beogradskoj katedrali, u petak, 12. augusta, euharistijsko slavlje prvoga dana trodnevnice predvodio je fra Mislav Jozić, franjevac provincije Bosne Srebrne, ovogodišnji mladomisnik koji je na završetku euharistijskoga slavlja podijelio i mladomisnički blagoslov. Uz mladomisnika euharistijskom slavlju suslavili su fr Marin Golubović, dominikanac, također mladomisnik, vlč. Ivan Marković, župnik u Vuki i vlč. Mihael Sokol, katedralni župnik i rektor Marijanuma, a misa je prenošena na valovima Radio Marije Srbije.

Marija kao učiteljica poniznosti

U prigodnoj propovijedi, govoreći o Marijinom navještenju i važnosti molitve Anđeoskog pozdrava, predvoditelj slavlja prisjetio se događaja koji su vezani uz oslobođenje grada Beograda od Turaka 1456. godine, a koji su i potakli papu Kalista III. da odredi da se u svim crkvama od toga dana zvoni o podne i da se molim molitva Anđeoskog pozdrava.  Propovjednik je pojasnio kako je Blažena Djevica Marija pristala sudjelovati u Božjem naumu spasenja i da se cijelim svojem bićem povjerila upravo Bogu koji je sve stvorio. „Marija nas uči poniznosti. Ona ostaje Božja službenika onakva kakav je bila i prije susreta s Božjim glasnikom, otvorena za susret i Božji poziv koji je često neshvatljiv, koji traži propitivanje, ali i vjerničko povjerenje da je Bogu sve moguće“, istaknuo je propovjednik rekavši kako se Blažena Djevica Marija nije uzoholila pozvavši okupljene da Bogu, poput Marije, služe upravo u poniznosti i to preko svojih bližnjih, preko braće ljudi. Fra Mislav je pozvao sve na ustrajnu molitvu Anđeoskoga pozdravljenja i na gajenje duha pobožnosti kako bi svatko mogao, poput predaka, svoj posao i svoj dan po molitvi posvetiti upravo Bogu koji nam je po Mariji darovao novi život.

Proslava Velike Gospe

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, Hadži Milentijeva 75, u ponedjeljak 15. augusta 2022. godine slavi svoju godišnju svetkovinu Uznesenje Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu. Središnje euharistijsko slavlje u 10.00 sati predvodit će mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, a za vrijeme euharistijskoga slavlja biti će i blagoslov ruža. Uoči mise u 9.15 sati započinje krunica, a za vrijeme krunice prigoda je za sakrament ispovijedi. Euharistijsko slavlje u 18.00 sati na Veliku Gospu predvodit će vlč. Andrej Đuriček, veliki penitencijar Beogradske nadbiskupije.

Posveta katedrale, godišnje klanjanje i procesija…

Svetkovini Velike Gospe prethode još dva dana trodnevnice. U subotu, 13. augusta kada u 18.00 sati euharistijsko slavlje predvodi fr Marin Golubović OP, mladomisnik te u nedjelju 14. augusta kada se slavi i dan posvete katedrale i kada je godišnje župno klanjanje pred Presvetim. Toga dana misu u 9.00 sati predvodi vlč. Mihael Sokol, župnik i rektor Marijanuma, a  nakon mise biti će izloženo Presvetog i mogućnost je za klanjanje u tišini sve do 17.00 sati kada će biti blagoslov s Presvetim. U 17.15 sati  je molitvu krunice s razmatranjima otajstava predvodi mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, a svečano euharistijsko slavlje u 18.00 sati, nakon kojega će biti i procesija s kipom Blažene Djevice Marije, predvodi mons. Fabijan Svalina, biskup koadjutor srijemski. I prva dva dana trodnevne duhovne pripreme biti će molitva krunice u 17.15 sati, a za vrijeme krunice je i prigoda za sakrament ispovijedi.

Svi koji posjete katedralu od nedjelje 14. augusta uvečer pa do ponedjeljka 15. augusta uvečer, mogu zadobiti potpuni oprost uz propisane uvjete: ispovijed, pričest, molitva Vjerovanja te molitva Očenaša na nakanu Svetoga Oca Franje.

FOLLOW US ON: