Homelokalne vestiU Kraljevu župna slava u obnovljenom zdanju: Crkva kao znak izabrane Božje ljubavi

U Kraljevu župna slava u obnovljenom zdanju: Crkva kao znak izabrane Božje ljubavi

Građani Kraljeva katoličke i pravoslavne veroispovesti su u subotu 29. septembra ove godine u obnovljenoj crkvi uz prisustvo gostiju obeležili župnu slavu Sv. Mihaela Arkanđela. Nakon osam godina otkako je 2010. zemljotres poprilično oštetio unutrašnjost crkve – u kojoj su čak popadali svi kipovi – bilo je dirljivo ponovo videti narod okupljen u prepunom zdanju: pripadnike katoličke i pravoslavne veroispovesti koji su se zajedno zalagali u obnovi crkve. Sticao se utisak da je u Crkvi Sv. Mihaela bio zastupljen ceo grad Kraljevo i da taj dan slave svi stanovnici grada. Poseban pečat dali su svojim prisustvom zamenik gradonačelnika Kraljeva g. Vukman Rakočević, protojerej stavrofor Ljubinko Kostić, predstavnik Srpske pravoslavne Crkve i Njegovog preosveštenstva Vladike Justinija, lični delegat ambasadora Republike Hrvatske g. Stjepan Glas, prof. dr Zoran M. Jovanović, istoričar i autor knjige Istorija Kraljevačke župe Sv. Mihaela Arkanđela – verna slika naše istorije, arhitekta g. Mile Todorović koji je projektovao enterijer crkve, i drugi.

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, koji zasigurno ima najveće zasluge za to što smo tog dana svi mogli da se okupimo i radujemo u obnovljenom hramu, u prigodnom programu pre sv. mise rekao je da oseća posebno poštovanje prema gradu Kraljevu. Vraćajući se u prošlost, nadbiskup je pomenuo da je to mesto posvećeno krvlju, a Župu Sv. Mihaela nazvao je mučeničkom.

Na početku Drugog svetskog rata svoje živote položilo je 85 vernika Katoličke Crkve, a za vreme rata dva svećenika i orguljašica. Župa je ustanovljena 1931. godine i preuzeli su je franjevci Bosne Srebrene, a kada je nastupio rat morali su da napuste Kraljevo. Usledilo je teško razdoblje u kojem nije bilo svećenika koji bi redovno pratio život zajednice.

Nadbiskup mons. Hočevar posebno je zahvalio vlč. Stjepanu Vinojčiću, koji je od 80-ih nadalje, sve do prošle godine, redovno obilazio župnu zajednicu u Kraljevu. Vlč. Vinojčića su svojevremeno krstili oci franjevci iz Bosne, pa je, kako je rekao, imao snage da 30 godina brine za ovu župu. Povereno mu je bilo više gradova, pa bi svake nedelje prešao i do 300 kilometara. Kako je naglasio nadbiskup, vlč. Stjepan Vinojčić je tokom svih tih godina očuvao snažnu vatru vere!

U prigodnom programu pre sv. mise istoričar prof. dr Zoran M. Jovanović nakratko se osvrnuo na istoriju župe, o kojoj više može da se sazna u knjizi Istorija Kraljevačke župe, dok je arhitekta g. Mile Todorović izneo glavne podatke i statistiku radova u obnovi crkve. Delove programa skladno je povezivao Ekumenski moški zbor pod upravom maestra Bratislava Prokića.

 

»Quis ut Deus« – Ko je kao Bog?

Na početku svečane sv. mise nadbiskup je blagoslovio vodu kojom nas je poškropio u znak pokore i spomen na naše krštenje, čisteći i zidove renovirane crkve kao i sve obnovljene predmete enterijera.

Pozdravio je sekretara apostolske nuncijature don Filipa Kolnaga koji se priključio euharistijskom slavlju i zahvalio svećenicima i redovnicima na njihovom prisustvu. Pozdravio je još jednom sve uvažene goste i mnogu braću i sestre iz Pravoslavne Crkve pristigle na svečano događanje.

»Događaj koji slavimo daleko nadilazi naše sposobnosti da sve u celini razumemo i definišemo«, istakao je mons. Stanislav Hočevar. Podsetio je da smo u samom geografskom središtu Srbije i blizu pravoslavnog manastira Žiča, gde su se dešavala važna istorijska zbivanja za novu povezanost Istoka i Zapada. »Nadam se da ćemo i iz tog središta koje je okruženo novom Božjom ljubavlju shvatiti da smo pozvani da omogućimo veće jedinstvo, veće razumevanje, veću povezanost i solidarnost. Dok svi mi ne prihvatimo Isusa Krista, Njegovu ljubav i predanost na križu, među nama ne može da bude pune harmonije i jedinstva. Upravo sad je prilika za redovno okupljanje u ovom hramu Božjem svih vernika, pa i onih koji žele da se odluče za dobro. Arkanđeli govore o važnosti odlučivanja za dobro i za istinu«, istakao je nadbiskup u propovedi. Pozvao je sve vernike da svakoga dana slušaju reč Božju i da u molitvi i ljubavi otkrivaju »Quis ut Deus« (»Ko je kao Bog?«) – kako je napisano na ulaznim vratima crkve – da bi bili u stanju da svakog dana traže istinu, traže ljubav i stvaraju novo zajedništvo.

U središnjem delu mise usledio je važan čin, blagoslov – posvećenje oltara. Blagoslov označava konkretan čin i radnju kojom se priziva blagodat Božja – u ovom slučaju radi posvećenja predmeta kao i za otklanjanje svega što smeta spasenju vernih. U Crkvi Sv. Mihaela tog dana i naredne nedelje bile su izložene moći svetog pape Ivana Pavla II – koji je tako žarko želeo da poseti Srbiju – i time pružena prilika za molitvu svakog dana.

Poslednju reč na svečanosti imao je sadašnji župnik vlč. Toni Kragol; zahvalio je Bogu za okupljanje u obnovljenoj crkvi i odao priznanje ocu nadbiskupu, znajući koliko mu je na srcu bilo da na ovaj dan dođe do slavlja, uz zahvalnost svim ostalim uvaženim gostima i prisutnim vernicima.

Zaključimo rečima koje je izrekao otac nadbiskup: »Neka ova crkva bude znak posebne izabrane Božje ljubavi prema stanovnicima ovog grada.«

(kmc)

FOLLOW US ON: