HomevestiU Macau se u septembru otvara kolegij za evangelizaciju Azije

U Macau se u septembru otvara kolegij za evangelizaciju Azije

Na slici: Kardinal Fernando Filoni u posjetu Taiwanu, Macau i Hong Kongu

Radi se o „Kolegiju Redemptoris Mater za Aziju“ sa sjedištem u Macau, čije je upravljanje povjereno Neokatekumenskom putu, a izravno će ovisiti o Kongregaciji za evangelizaciju naroda.

Kongregacija za evangelizaciju naroda nedavno je dekretom koji je potpisao njezin pročelnik, kardinal Fernando Filoni, osnovala Institut za formaciju novih svećenika koji će kao misionari evangelizirati u Aziji. Radi se o „Kolegiju Redemptoris Mater za Aziju“ sa sjedištem u Macau, čije je upravljanje povjereno Neokatekumenskom putu, a koji će u rujnu primiti prvu skupinu studenata iz različitih zemalja svijeta – izvijestila je katolička tiskovna agencija Fides.

Taj je pothvat odgovor na apel svetog pape Ivana Pavla II. koji je u enciklici „Redemptoris Missio“ izrazio uvjerenje da će Azija biti veliki kontinent na koji će prije svega trebati usmjeriti „missio ad gentes“, te na poziv pape Franje Crkvi da „iziđe“ kako bi svima naviještala evanđelje. Kao što predviđa statut, Kolegij će izravno ovisiti o Kongregaciji za evangelizaciju naroda, održavajući kontakte s mjesnim biskupom i moći će imati svoje podružnice i u drugim mjestima i zemljama.

Smisao Kolegija je formirati buduće svećenike kroz studij filozofije i teologije za „evangelizaciju koja je na putu“. Svećenike će se slati u različite azijske zemlje, prema pastoralnim potrebama, i u njihovom poslanju moći će im pomagati obitelji Neokatekumenskog puta koje su također raspoložive da budu poslane tamo gdje će biti potrebno.

Ta je nova struktura plod apostolske kreativnosti koja teži evangelizaciji na tom kontinentu – rekao je kardinal Filoni u intervjuu koji su objavili agencija Fides i l’Osservatore Romano i istaknuo – U povijesti misija Crkve bilo je izabrano mnogo oblika i načina za navještaj evanđelja u Aziji. Kardinal je naveo velike redove kao što su isusovci, dominikanci i franjevci; aktivnosti mnogih specifičnih misionarskih instituta; slanje svećenika ‘fidei donum’ ili međubiskupijsku misijsku suradnju i suradnju među Crkvama nekih naroda. Duh Sveti nadahnjuje novi oblik koji ćemo iskusiti.

Kardinal se osvrnuo na pitanje zašto je novi Kolegij povjeren Neokatekumenskom putu, te kazao da su se oni stavili na raspolaganje Kongregaciji za nauk vjere koja ima izravnu pravnu odgovornost nad Kolegijem i dugogodišnje iskustvo formacije budućih svećenika za misije u Aziji.

Što se pak tiče izbora sjedišta u Makau, kardinal je Filoni u razgovoru podsjetio da je dobro poznata važnost tog mjesta kao centra za promicanje evangelizacije na Dalekom Istoku. Tamo su bili izvanredni misionari poput Mattea Riccija, Alessandra Valignana, Franje Ksaverskoga i mnogi drugi navjestitelji evanđelja prošli su kroz ta „vrata“ za misije u Aziji. Danas, novi je Kolegij u Macau plod je posebne misionarske inicijative i metode koju je papa Franjo potaknuo i odobrio – zaključio je pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Fernando Filoni, predajući tu inicijativu u ruke Marije, Otkupiteljeve Majke i svetoga Josipa zaštitnika svete nazaretske obitelji – prenijela je agencija Fides.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: