HomevestiU nedjelju završio posjet kardinala Sandrija Egiptu

U nedjelju završio posjet kardinala Sandrija Egiptu

Na slici: Kardinal Leonardo Sandri u Egiptu

Kardinal Sandri na kraju svojeg posjeta Egiptu susreo se s predsjednikom al-Sisijom i slavio misu u crkvi svetog Josipa

Posjet Egiptu kardinala Leonarda Sandrija, pročelnika ‘Zbora za istočne Crkve’ u nedjelju su obilježila dva događaja. Ujutro posjet predsjedniku Republike, al-Sisiju i poslijepodne misa u crkvi svetog Josipa. Kardinal je došao u tu zemlju povodom osam stotina godina susreta svetog Franje Asiškog i sultana Al-Kamila.

U propovijedi na misi kardinal je više puta spomenuo život svetog Franje. Živjeti podložno svakom stvorenju, kako je naložio svojoj braći u Pravilu reda, proročki je način, sličan potresu na kršćanskom području i izazov za pripadnike islama. Zaručništvo sa Siromašnom Gospom u svakom vremenu traži objašnjenje svih onih za koje bi Gospodin Isus mogao biti samo neko jedno dobro među svim drugim dobrima, pa i ako je dobro istaknuto kao zastava i etiketa, a njegov način ljubavi i služenja živeći podložnost i puno prianjanje uz Boga, pitanje je za one koji u povijesti tumače islam na nasilan način.

Kardinal Sandri se tijekom svojeg posjeta Egiptu osvrnuo posebno na Dokument o ljudskom bratstvu koji su u veljači u Abu Dhabiju potpisali Papa i veliki imam džamije Al-Azhar, Al-Tayyeb, ali i na male i jednostavne geste kao što je gesta islamske fondacije koja je odlučila pomoći neke projekte jedne eparhije Istočne Crkve, jer su vidjeli da oni pomažu ljudima bez razlike na bilo kakvu pripadnost.

U pozdravnom je govoru pak otac Michael Perry, generalni ministar franjevačkog reda Male braće rekao da se nada da će obilježavanje obljetnice susreta svetog Franje i Sultana biti prilika kako bi svi mogli otvoriti svoj život konkretnom pozivu i hoditi putom dobrote, poniznosti, poštovanja i mira. Euharistijskom slavlju prisustvovala je i ministrica za migracije, Nabila Makram koja je istaknula da poimanje vjere Predsjednika i Vlade uključuje promicanje vjerske slobode kao što se vidjelo u raznim gestama.

Tijekom razgovora kardinala Sandrija s predsjednikom al-Sisijem izraženo je zadovoljstvo Dokumentom o ljudskom bratstvu i želja da Egipat bude zemlja u kojoj mogu živjeti građani različitih vjeroispovijesti, a među njima pravoslavni, katolici i muslimani, poštujući slobodu bogoštovlja i vjere.

Kardinal je potom Predsjedniku predao osobnu poruku pape Franje kojoj su bile priložene preslike Dokumenta o ljudskom bratstvu na različitim jezicima. Patrijarh Ibrahim koji je također prisustvovao tom susretu rekao je da članovi Katoličke Crkve žele i dalje doprinositi razvoju svoje zemlje, počevši od svih vjerskih djelatnosti, društvenih i obrazovnih koje već postoje i koje su cijenjene.

Pročelnik se Zbora za istočne Crkve, kardinal Leonardo Sandri jučer kratko zaustavio u sjedištu Latinskog vikarijata u kojem su mu predstavili situaciju migranata iz Južnog Sudana za koje se uspostavilo nekoliko kapelanija, te se nakon posjeta jednom centru nepokretnih osoba i siročadi, koji vodi Koptska Katolička Crkva, vratio u Rim.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: