HomevestiU Nepalu Božić ponovo proglašen državnim blagdanom

U Nepalu Božić ponovo proglašen državnim blagdanom

Nakon što je u aprilu ove godine iz kalendara uklonila javnu proslavu Božića, a nakon pritiska etničkih manjina, Nepalska je vlada odlučila Božić ponovo proglasiti nacionalnim blagdanom. Za Božić su dakle bile urešene trgovine i trgovački centri s osvijetljenim božićnim drvcima. Kršćani su pjevali hvalospjeve, razmjenjivali darove, slavili su rođenje Isusa Krista i molili. Čak su i nekršćani slavili s kršćanima – prenosi agencija AsiaNews.

Na javnim slavljima je bila prisutna nepalska predsjednica Bidya Devi Bhandari, čak im je bila pokroviteljica. Obraćajući se kršćanskim čelnicima poželjela da ova prigoda „može učvrstiti osjećaje ljubavi i jedinstva među nepalskim građanima te u ime miroljubiva i sretnoga Nepala potaknuti sve na poštovanje Ustava“. Premijer je također poželio „mir, sreću, blagostanje, dobro zdravlje, jedinstvo i bratstvo svim nepalskim kršćanima, u domovini i u dijaspori“.  Slavljima se pridružio i bivši nepalski kralj Gyanendara Salah sa svojim sinom.

Kad je Nepalska vlada odlučila ukinuti javnu proslavu Božića, tada je ministar unutarnjih poslova Shakti Basnet za agenciju AsiaNews izjavio kako je Vlada bila „primorana ukloniti Božić iz državnih blagdana radi nadzora povećanja nacionalnih blagdana. U svakom slučaju, državnim ćemo službenicima jamčiti da idu na odmor“. Pastor Gahatraj, glavni tajnik Nacionalnog kršćanskog saveza, izjavio je da kršćani ne rade samo za Vladu. Ako Božić ne bude nacionalni blagdan, onda ga neće moći slaviti oni koji rade u privatnom poduzetništvu. Vlada je hindusima i drugim zajednicama odobrila 83 blagdana, a kršćanima ni jedan – ustvrdio je tada pastor Gahatraj.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: